Зелено

Бромелия – огнена и красива

Как да отглеждаме бромелията?

06.11.2016г. / 10 30ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бромелията е тропическо растение с невероятно красиви и интересни цветове. Съществуват повече от 2 хиляди вида бромелии, всичките до една причудливи.

Растението има късо стъбло. Листата са дълги, наситенозелени и кожести. Образуват фуниевидна розетка, от която се появява цветът. Той е обагрен предимно в червено, оранжево, розово, жълто. Съществуват дори бромелии, цъфтящи в синьо.

След прецъфтяването на цвета той отпада от стъблото и растението образува много малки дъщерни разклонения, които могат да се пресаждат в нови саксии.

Местоположение и светлина

Бромелията се нуждае от много светлина, затова е добре да се остави на максимално осветено място, но защитено от пряката слънчева светлина. Подходящи са източните, западните и южните первази.

Поливане

Поливането става директно в розетката. Поливайте бавно, така че водата да се стече по нея и да достигне почвата. Това растение има нужда да задържа водата в листата и по стъблото, затова се налага такъв тип поливане. То обаче се прави само през лятото, когато температурите са по-високи. През зимата се полива директно в почвата. Така се предпазва растението от загниване на листата.

Почва

Почвата за бромелията трябва да е рехава и изключително добре пропусклива. Въздухът и водата трябва да преминават през нея свободно. Препоръчителни са почвени смеси от хумус, торф, листовка, пясък.

Температура

Оптималните температури за бромелията са умерените. През цялата година тя предпочита температури между 18 и 25 градуса. През зимата понася и 15 градуса, но не по-малко.

Влажност

Високата влажност на въздуха е от голямо значение за бромелията. Все пак произхожда от тропическите райони на земното кълбо. Поливането в розетката през лятото играе важна роля за повишаване на влажността. Но в горещи дни се налага допълнително опръскване на растението с пулверизатор.

Свързани статии

Наторяване

Бромелията се наторява с минерални торове, подходящи за цъфтящи растения. Разтварят се според указанията на опаковката.

Пресаждане и размножаване

Най-лесно бромелиите се пресаждат като се разделят коренищата на новите филизи от старите стъбла. Пресаждайте в богата почвена смес при по-високи температури на помещението. Пресаждането се прави през пролетта.

Снимки: iStock

Коментирай
Свободно време