Козметика и грим

Как се създава един шампоан

21.04.2012г. / 12 37ч.
Аз жената
Как се създава един шампоан

Една ключова област в грижата за красотата, която наистина се нуждае от интелигентни решения, е скалпът и косата. Замислете се, почистваме нашата коса и скалп под душа и искаме това чисто и свежо усещане да трае колкото е възможно по-дълго след това. Но скалпът и косата са подложени на множество външни стресови фактори ден след ден, всяка минута от деня. Има множество фактори, които довеждат до края на чистото и свежо усещане на скалпа и косата: замърсяване, мръсотия, прах, раздразнители, себум, микроорганизми и т. н.

Случвало ни се е понякога да усещаме косата и скалпа си точно толкова свежи и чисти, колкото ни се иска. Много хора осъзнават този специален момент, едва когато това чисто и свежо усещане току-що е изчезнало. Решението за много хора да преодолеят загубата на усещането за „току-що изкъпан“ е да си вземат още един душ преди да излязат (което понякога е невъзможно), или пък се опитват да използват по-тежки продукти, което може да има отрицателен ефект върху външния вид и усещането на косата и състоянието на скалпа.

Това, от което наистина се нуждаем, е модерно интелигентно решение, за да са истински чисти косата и скалпът ни и да останат такива за по-дълго!

Ключът към по-интелигентната чистота е новата технология на head & shoulders, която е базирана на по-доброто разбиране на това какво поддържа чистотата на косата и скалпа, или с други думи – какво им пречи да останат чисти. Решението на проблема е многостранно като самия проблем. Модерната наука помогна за истинското разбиране на това какво се случва между душа и момента, в който свежото усещане за „току-що изкъпан“ ни напуска. Първо, учените на фирмата проучват различните фактори, които заедно водят до загуба на свежест и чистота. Те ги идентифицират като:

  • Замърсяване
  • Мръсотия
  • Прах
  • Раздразнители
  • Себум
  • Кожни люспи
  • И микроорганизми, наречени Malassezia globosa (които са един от причинителите на пърхот)

Всички тези „фактори на мръсотията“ продължително се натрупват върху скалпа и косата, след като са били отмити по време на душа. Колкото повече време минава след душа, толкова повече тези фактори се натрупват. Когато достигнат критично ниво и станат твърде забележими по главата и скалпа, е дошъл моментът на индивидуалното за всеки „мръсно време“. Обикновено имаме много малко контрол над тези фактори на мръсотията, тъй като те се регулират или от телата ни (производството на себум), или зависят от заобикалящата ни среда (градски райони със замърсяване, прах и т. н.). Някои от тези фактори зависят от начина ни на живот (прическите, които си правим, честотата, с която си мием косата и т. н.), но всички ние знаем колко е трудно да променим начина си на живот.

Следователно истинската тайна на осигуряването на по-добра чистота на главата се крие в самия процес на измиване. Да се измие по-добре означава да се отстранят повече от факторите на мръсотията, когато почистването става под душа и това може да бъде доставено единствено чрез истински пробив в интелигентната технология: технологията Pro Clean, която е тристранен подход към максимално чистото и свежо усещане:

  • Първо, технологията на продукта осигурява по-добро почистване
  • Второ, наистина достига до там, където са факторите на мръсотията и също така осигурява изключителни ползи в борбата с пърхота
  • Трето, технологията Pro Clean Technology доставя дълготрайна свежест на скалпа и косата

Два от ключовите фактори на мръсотията, себумът и гъбичката Malassezia, играят ключова роля в изгубването на чистото и свежо усещане и често са забравяни. Тези два фактора причиняват пърхот, предизвиквайки кожни реакции, които довеждат до това състояние на кожата на скалпа и това може да има огромно влияние върху чистото и свежо усещане, което искаме да запазим за колкото е възможно по-дълго. Кожните люспи, както и сърбежът, стягането и сухотата на скалпа, могат да допринесат за общото чувство на дискомфорт, което е всичко друго, но не и чистото и свежо усещане, което искаме да запазим след душа.

Трите подхода към дълготрайното свежо и чисто усещане трябва да бъдат разгледани от три различни аспекта на технологията на продуктите за грижа за косата и скалпа. Нека видим тези подходи и технологията малко по-детайлно:
1) Подобрено почистващо действие: Подобряването на почистващото действие на шампоан е по-лесно на думи, отколкото на практика. Имайки предвид различните фактори на мръсотията, учените се заемат първо да определят оптималната смес от почистващи съставки, които да премахват всички фактори на мръсотията с най-добрия възможен резултат. За да постигнат това, те използват компютърно моделиране, за да изберат най-подходящите почистващи активни съставки (повърхностноактивни вещества), което им помогна да проектират най-добрата комбинация от най-точните нива на тези активни вещества в продукта. Различни варианти са тествани за тяхното почистващо действие, докато се идентифицира оптималната технология. Критерий за техния избор е бил постигането на изключителни резултати при отстраняването на всички фактори на мръсотията и в същото време – възможността тази технология да се комбинира с възможно най-добрите предимства за грижата на скалпа.
CAP Betaine е нова добавка към комбинацията от съставките и което е много важно, работи заедно с другите две повърхностноактивни вещества, чието предимство е да доставя най-добрите ползи. Важно е не само да съдържа подходящите съставки, но и да ги доставя в правилното ниво в съответствие една с друга (представете си печенето на торта – тук е същата ситуация).
В допълнение към ефикасното премахване на нежеланите фактори на мръсотията, технологията Pro Clean също така доставя набор от активни вещества на скалпа и косата, които изиграват своята роля в поддържането на свежо и чисто усещане по-дълго време от преди.
Активното вещество ZPT е специално оптимизирано, за да атакува най-добре гъбичката Malassezia globosa на повърхността на скалпа. Както вече споменахме, Malassezia е един от ключовите фактори на замърсяването, защото може да доведе не само да проблеми със скалпа, но и намалява свежестта на скалпа през деня, образувайки люспи, и има потенциала да придаде лош мирис на скалпа и косата чрез вторичните продукти, които създава, бидейки върху скалпа. Следователно фактът, че ZPT се бори с причинителя и симптомите на пърхот още от първото измиване, също означава, че можем да запазим свежото усещане за „току-що изкъпан“ за по-дълго от преди.
В такъв случай ролята на съставките за грижа за косата е да предпазват косата от увреждане от замърсяване след измиването. Това се постига от факта, че активните вещества карат повърхността на косата да отблъсква мръсотията и прахта и правят нишките на косата по-устойчиви.
2) Достигане до скривалищата: В допълнение към интелигентното почистване на повърхността на косата и скалпа, учените проектират формулата, въз основа на друго ново научно откритие. От известно време знаем, че себумът се произвежда в жлеза в кожата и се секретира в горната част на космения фоликул (т. нар. Infidibulum), точно под повърхността на отворите на фоликула. Научната новина обаче е, че учените откриват, че infindibulum е скришното място на гъбичката Malassezia globosa, където тя може да живее и дори да се скрие от лечението. Тъй като Malassezia играе решаваща роля в нашето търсене на продължаващото свежо усещане, учените се заемат да развият продуктова технология, която да доставя активните съставки до горната част на фоликула, за да атакува криещата се там гъбичка Malassezia.
Резултатът от този подход е, че можеш да запазиш това дълготрайно усещане за свежест и чистота, защото гъбичката Malassezia е ефикасно премахната и следователно не може да израсне обратно толкова бързо, колкото иначе би могла. Също така, причинителите на симптомите на пърхота са ефективно премахнати, благодарение на активното вещество ZPT, достигащо дори до скривалищата на гъбичката Malassezia.
3) Продължителна свежест: В допълнение към почистващото действие, интелигентно почистване означава и доставяне на обонятелни предимства на скалпа и косата, или с други думи – свежо ухание, което трае дълго. Работейки съвместно с психолози, учените установяват, че ароматът е ключов фактор, който влияе върху настроението ни и може да провокира спомени и чувства. Следователно свежото и чисто усещане се осигурява не само от премахването на факторите на мръсотията, но и от добавянето на дълготраен свеж аромат на скалпа и косата.
За да осигурят това усещане за свежест, учените на компанията си партнират с водещи експерти в областта на ароматите, които са разработили някои от най- напредналите и познати ухания днес. Заедно те създават няколко специфично проектирани аромати, имащи многослоен характер, за да осигурят свеж и чист аромат по време на употреба, но и дълго след душа. Тези аромати са проектирани, използвайки подхода на фините аромати за създаване на горни, средни и основни нотки. Това е важно, защото трите различни нотки се разгръщат в различни времеви рамки и следователно осигуряват дълготрайно ароматно усещане, създавайки незабавно въздействие, а също така и дълготрайно отражение след измиването..
Създаването на един аромат е висококомплексен процес, който включва стотици индивидуални съставки, за да достави едно въздействащо ароматно изживяване. Експертизата на парфюмеристи, както и детайлното разбиране на съставките на аромата, продуктовата технология, скалпа и косата, показва, че всички тези елементи определят крайния резултат на аромата и следователно и свежото и чисто ухание, което създава в продължение на деня. И само висококачественият аромат, който е внимателно проектиран, може наистина да създаде дълготрайно въздействие. Това е така, защото ключовото предизвикателство за ароматите в продуктите за грижа за коса и скалп е, че те трябва да устоят на многото промени на околната среда и да продължат да поддържат своя уникален аромат – от продукта в бутилката, през условията под душа (вода и пара), до изсушаването със сешоар (горещ въздух с температура от над 80°C), а и в продължение на деня (въздух с променяща се температура и влажност).

Работи ли тази сложна технология? Какви са резултатите?
1) Почистващо действие
За да тестват как тази нова технология наистина действа, учените провеждат серия от проучвания, измервайки премахването на себума от различните формулировки, а също така и преди душ или използвайки само вода. Тези проучвания показват, че себумът е премахнат много по-ефективно. Резултатът е, че когато е премахнат по-добре по време на измиване, на себума му е необходимо повече време да достигне до същите нива като в предходните формулировки, което означава, че чувството за „току-що изкъпан“ трае по-дълго след измиването.
2) Грижа за скалпа и действие против пърхот
Уникалното активно вещество ZPT, оптимизирано след повече от 50 години проучвания, атакува гъбичката Malassezia globosa не само на повърхността на скалпа, но и там, където се крие – в най-горната част на космения фоликул, т. нар. infindibulum. Резултатът е по-малко люспене на кожата на скалпа, основен признак за пърхот, тъй като гъбичката Malassezia globosa е премахната дори от нейните скривалища.
3) Оставя по-малко след себе си
По-малко е повече... I: По-малко мръсотия е повече, когато става дума за осигуряване на чистото и свежо усещане на „току-що изкъпан“ за по-дълго време, тъй като косата и скалпът започват деня с преднина, защото технологията Pro Clean отстранява омазняването и себума по-добре от преди. Косата и скалпът могат да се чувстват чисти, само ако омазняването и себумът са отстранени ефективно. И това е точно каквото тези нови продукти правят и както учените демонстрират със специална техника, която осигурява максимална видимост на себума, използвайки флуорисцентен маркер, който показва, че по косата не е останал себум, след като е била измита с новата формула.
По-малко е повече... II: По-малкото остатъчни вещества са също повече, когато става дума за осигуряване на чистото и свежо усещане на „току-що изкъпан“ за по-дълго време, тъй като косата се чувства най-чиста, когато изпитва усещането, че по нея няма остатъчна мръсотия. Благодарение на високотехнологичния си дизайн и новосъздадената смес от почистващи активни вещества (повърхностноактивни вещества), тази технология позволява да се постигнат по-добри почистващи резултати с дори по-малко повърхностноактивни вещества.
Също така, по-малко повърхностноактивни вещества остават по косата и кожата след изплакване на мръсотията с продукта. Резултатът е истински – чисто и свежо усещане от началото на деня.

4) Аромат на чисто
Усещането за чиста и свежа коса често се свързва с аромата на скалпа и косата. Създаването на по-дълготрайно усещане за „току-що изкъпан“ може да бъде подпомогнато и от ароматите. Ключът е комбинацията от оптимални комбинации и пропорции от повърхности, средни и основни нотки, така че със сигурност хората да могат да се насладят на ароматите на всеки един етап, особено през деня.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай