Тя, звездата

Лура: Добрата музика е като терапия за всички страдания

Едно вълнуващо интервю с португалската певица Лура, която гостува у нас

15.01.2016г. / 15 25ч.
Михаела Лазарова
Лура. Снимка:София Мюзик Ентерпрайсис

Лура. Снимка:София Мюзик Ентерпрайсис

Екзотични ритми и красив португалски. Това не са спомени от лятото, а нещо красиво, което предстои да се случи на 23 януари, когато за първи път на българска сцена ще пее Лура. Името й звучи толкова невероятно, колкото и музиката й.

Мария де Лурдес Асуншао Пиня е родена в Лисабон, но корените й са от малката островна държава Кабо Верде, която е бивша португалска колония. Музиката на Лура е базирана именно на островните традиции и стиловете морна, фунана и батуке, но е повлияна и от африканската музика като цяло, както и от модерния западен саунд, най-вече ар-енд-би.

През 1996 година записва своя първи авторски албум и до днес има вече шест заглавия в личната си дискография. „Herança“ е последният от тях, а през 2007 година участва в знаменития филм „Фадо“, където изпълнява и песента си „Morna“.

Лура пристига у нас по покана на София Мюзик Ентерпрайсис, а всички, които искат да се докоснат до нейната музика ще могат да го направят в Sofia Live Club. В следващите редове ще прочетете едно вълнуващо интервю с Лура, което тя даде специално за читателите на Az-jenata.bg.

Коя е Лура? Опитайте да се опишете с няколко думи, или ако ще бъде по-лесно за вас, с песен...

Лура е много красива жена. (усмихва се) Родена в Лисабон, първото дете на емигранти от Кабо Верде. Мечтала да стане танцьорка, но когато намери гласа си на 17-годишна възраст и скоро след това срещна земята, където родителите й са родени, прие мисията да използва гласа си, за да направи известна културата на родината си.

Какво ви вдъхнови да се отдадете на музиката и да я направите своя кариера?

Страстта, че аз трябва да пея.

Опишете ни вашата музика...

Моята музика е вдъхновена от традиционната музика на Кабо Верде и разказва историите на нашия народ и на нашето ежедневие, в различни ритми със силни африкански влияния, но също така и с европейските, бразилски, джаз и соул влияния.

Ако не бяхте музикант, каква професия бихте избрали?

Може би щях да давам уроци по плуване или нещо свързано с областта на физиотерапията или водните спортове.

Може ли да ни кажете кои музиканти са повлияли най-много на кариерата ви?

Повлияна съм от Кабо Верде, музикални групи от 80-те години, като Bulimundo, Finacon и „Tubaroes“. Също така съм вдъхновена от Сезария Евора, Ела Фицджералд, Мириам Макеба и други.

Довършете изречението – Добрата музика е като ...

Терапия за всички страдания.

Какво ви вдъхновява най-много?

Животът, щастието, тъгата...

Помните ли коя бе първата песен, която изпяхте?

Може би някоя популярна песен от Кабо Верде.

Кое е най-важното нещо за един музикант?

Да бъде страстен.

Имате ли любима песен от вашите?

Не, може би имам 10 или повече любими.

Каква музика харесвате да слушате, когато сте имали тежък ден и трябва да се отпуснете?

В тези случаи обичам тишината.

Кое е най-трудното решение, свързано с вашата кариера, което сте вземали?

Първото голямо решение е, че избрах да бъда музикант и да оставя сигурна работа и да се впусна в това приключение от страст. След това да премина през различни предизвикателства, които стоят пред мен всеки ден, както и това, че винаги съм далеч от своето семейство. Но мисля, че най-трудната фаза е на търсенето и намирането на музикалния път и съм много щастлива с това, което правя днес.

Това ще бъде първото ви посещение в България. Знаете ли нещо за страната ни?

Да, това ще бъде първото ми посещение в България и съм много любопитна и благодарна за възможността да посетя известната и красива столица София, която е един от най-старите градове в Европа. България има огромно историческо богатство и се надявам да имам малко време да разгледам града и да опитам традиционната ви кухня.

Какво да очакваме от концерта ви в Sofia Live Club на 23 януари?

Представянето на новия ми албум „Heritage“, но също и песни от предишните ми албуми. Това е шоу с разнообразие от ритми и звуци, и аз вярвам, че публиката ще го хареса.

Снимки: София Мюзик Ентерпрайсис 

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
Ирина ( преди 8 години )
Много приятна музика прави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар