Тя, звездата

Ваня Златева: Историята ме вдъхновява, най-вече музикалната

Младата изпълнителка в откровено интервю за Az-jenata.bg

25.01.2017г. / 13 00ч.
Михаела Лазарова
Ваня Златева. Снимка: Владимир Груев

Ваня Златева. Снимка: Владимир Груев

Талантливата певица Ваня Златева, която направи силен дебют на българската музикална сцена, изненада почитателите си с нова песен и видеоклип. „Сама“ е парче, което успява да улови и да изкара на преден план нежната ѝ натура. От 18-годишна Ваня се занимава активно с музика.

Не след дълго започва да работи с екипа на FREAK Collective, познати още като основатели и членове на групите Bobo & The Gang, Gabana, Freestyle, Sour-sweet. Заедно с тях подготвя два албума, като първият се очаква да бъде реализиран тази година. Вижте какво сподели чаровната изпълнителка специално за читателите на Az-jenata.bg

Ти ли откри музиката или тя теб?

Музиката със сигурност ме е намерила много преди да мога да си обясня какво се случва около мен. Това, което знам от майка ми е, че когато съм била едва на няколко месеца, тя ми е пускала нежно R&B, за да ме успокои, когато плача и магически усмивката ми е блесвала на лицето.

Janet Jackson, Whitney Houston, Tina Turrner, Luther Vandross, Babyface, Steve Wonder са малка част от музикалните миротворци, с които съм израснала. И до днес се успокоявам по същия начин и черпя вдъхновение от неизчерпаемото творчество на тези и много други музиканти.

Последната ти песен е „Сама“, записа и клип към нея. Разкажи повече за това как преминаха снимките.

Видеото заснехме много организирано и стегнато, благодарение на Виктор Антонов – Рик. Заложих на семпла визия, изчистена от силен грим и екстравагантен стайлинг, което е доста по-трудното и рисковано решение, но се получи нежно и романтично видео, в добър синхрон с песента.

В клипа участва и твоята половинка. Как ти помага в музиката любовта му, а и не само?

Той е изключително грижовен и добре възпитан млад мъж. Комуникацията ни се получава много естествено и лесно свикнахме да бъдем заедно. Дава ми спокойствие, сигурност и увереност, а това е най-важната помощ за мен в момента.

Предстои да издадеш своя първи албум. Каква музика си събрала в него?

Надявам се това да се случи през късната пролет, Албумът е по-скоро EP, по което работим с музиканти от Пловдив, познати като основателите и членове на хип-хоп/ соул бандата „Bobo & The Gang“. В него ще включим част от песните, които сме създавали през последните 2-3 години.

Това е интересна комбинация от стилове и музикални подходи, всичко се прави в студиото ни в Пловдив, използват се „живи“ инструменти и всичко е изсвирено от ръка, така че музиката е 100% наситена с емоциите на опитните ни музиканти!

Освен издаването на първия албум, какво планираш в следващите месеци?

Понеже обожавам да пиша и докато слушам някоя песен, понякога искам да направя моя версия, като пиша напълно нов текст и вокална линия. Мисля, че това е много интересно и планирам да завърша няколко и да направя кратко видео към всяка от тях през следващите месеци. Както и да издам още един или два сингъла до лятото. Възможно е да има и още изненади.

Ти се изявяваш активно на българската клубна сцена. Каква е клубната музика у нас?

В България има интелигентни музиканти, достойни да пишат история, но те не са първи избор на медиите и няма да ги срещнем в модерните клубове.

Има ли български изпълнители, с които би искала да създадеш музикални проекти?

Със сигурност има, в момента обаче нямам конкретни имена предвид. Първи избор отпреди няколко години беше Бобо и без да търся каквито и да е контакти, животът ме събра с неговия екип. Вече имаме няколко песни заедно с него.

Кои са най-честите трудности, с които се сблъсква един млад изпълнител у нас?

Трудностите са сякаш безкрайно много. На първо място: срамно ниското ниво на днешната комерсиална музика, което заблуждава представите на публиката и на изпълнителите за нормално и приемливо. Има и много лицемерие в този бизнес, алчността на хората също е препятствие.

Аз съм млада, но това не пречи вече твърде много пъти хората да вземат каквото си им обещал, без да изпълнят своята част от задълженията си. Честно казано хората пет пари не дават какво ти коства и най-малкия успех. Трябва да правиш компромиси и да имаш дебела кожа. Ура за българската сцена, хвърляш се с главата напред и се надяваш да излезеш жив!!!

Ти как успяваш да преодолееш препятствията?

Понякога не успявам, но това което не ме убива ме вдъхновява за нова музика! Търпението и добрата подготовка са ключ към успеха в такива моменти.

Ако можеш да опишеш себе си и любовта с песни, то те биха били...?

„A place with no name“ – Michael Jackson – това е моята душевност; „You“ – Goapele feat. Dwele – любовта минава през теб, когато усетиш бас линията в гърдите, китарите те гъделичкат от върха на пръстите през слепоочията, докато ти омекнат коленете.

Вокалите на Goapele и Dwele те отнасят на по-топло място, а текстът показва доверие, отдаденост, необходимост и желание... Невероятно взаимодействие. Всичко в тази песен е демонстрация на любов. Обожавам я.

Какво те вдъхновява?

Историята ме вдъхновява, най-вече музикалната. И творчеството на тези, които са живели преди нас. Промяната, природата, пътуванията, човешкото поведение, болката... Наскоро разбрах и че предателството също може да е силен източник на вдъхновение.

Имаш перфектна визия, която дължиш на дългогодишните си тренировки в залата по гимнастика. Въпреки това, какви са твоите малки тайни за красота?

Красотата е в природата. От нея можем да си набавяме необходимите вещества за нашето тяло. Използвам много природна козметика, етерични и базови масла. Менюто ми включва много плодове, семена, зеленчуци и домашно приготвена храна. Лек спорт и това е добра основа за здраво тяло и добро състояние на духа.

Има ли мотивираща мисъл, която те вдъхновява и води напред?

“Worry is a misuse of your imagination“ – Dan Zadra („Притеснението е погрешна употреба на вашето въображение.“).

Твоето пожелание към читателите на сайта Az-jenata.bg...

Желая на читателите да бъдат здрави, съзидателни и да следват смело мечтите си.

Снимки: Владимир Груев

Коментирай