Меню

Домашна лесна баклава

2 май 2008 | 18:56 | Джадала Мария
4 от 21 гласа
Добави в любими
Домашна лесна баклава

Приготвяне

Тази рецепта за баклава е от моята баба. Тя е лесна за изпълнение, не изисква много продукти, но е много ефектна.

Продукти:
1 пакет кори за баница
1 пакет масло 125 грама
около 1 и половина чаша орехови ядки
1 пакетче ванилия
3 чаени чаши захар
2 чаени чаши вода

Приготвяне:
Корите от 1 пакет разделете на две. Поръсете едната половина кори отгоре с 1/3 от разтопеното масло и 1/2 от едро смлените орехи. Навийте на руло. Направете така и с втората половина кори. Рулата нарежете на едри 2-3 см) хапки, които поставете обърнати вертикално в намазана тавичка. Отгоре поръсете с останалото 1/3 разтопено масло. Запечете баклавичките в умерена фурна (180 градуса) за около 20-25 минути – до зарозовяване.
След като изстинат в тавичката излейте топъл захарния сироп – от захарта, водата и ванилията. Оставете да изстине. Поднесете по желание гарнирано със сметана или сладолед.
Добър апетит!

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
1 rate up comment 2 rate down comment
Джадала ( преди 11 години )
И аз се чудех в началото, но всъщност се разделя целия пакет кори на две, след което само 2 пъти, всяка част поотделно се поръсва с масло. Не се слепват, след като се опекат са ОК. Наистина е много вкусна и ефектна баклавата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 2 rate down comment
Емилия ( преди 11 години )
Всяка една от корите ли разделяте на две и после навивате на руло?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар