Свободно време

Любов, живот и слонове

Първата жена, успяла в отглеждането на слончета в неволя

26.03.2013г. / 11 09ч.
Аз жената
Любов, живот и слонове

„Любовта ми Африка“ е сред онези книги, които променят своите читатели. Това е книга, която ще ви приближи до африканските животни, както никога досега. Тази история може да ви вдъхнови, разплаче или разсмее, но със сигурност няма да ви остави безучастни. Дафни Шелдрик е родена и израснала сред дивите животни на Кения. Тя е от хората, които имат таланта да отварят сърцата си за всеки, пристъпил в живота им. Дафни е закърмена с обич, уважение и разбиране към дивата природа още от най-ранна възраст, а първата й любов е малката антилопа Буши.

Животът й се пресича със стотици животни, сред които са мангустата джудже Рики-Тики-Тави, птицата тъкач Грегъри Пек, газелата Уидъл и др. Особено място в сърцето й обаче заемат осиротелите слончета и носорогчета, за които тя се грижи през почти целия си живот. Така Дафни става свидетел на едно истинско приятелство, породено между малката зебра Пунда и едно носорогче на име Сърдитка.

След повече от 50 години работа с тези и други животни, Шелдрик първа в света постига успех в отглеждането на новородени слончета в изкуствени условия. Научава много за живота, отношението и начина на комуникация на тези същества помежду им. Особено близка й е слоницата Елинор, дружбата с която продължава повече от 40 години.

Книгата „Любовта ми Африка“ разказва трогателната и вълнуваща история на Дафни Шелдрик. А любовта, изпитвана към всички тези диви животни, е съизмерима само с обичта към съпруга й Дейвид Шелдрик – легендарния управител на парка Цаво, чието име носи и световноизвестният Тръст за диви животни „Дейвид Шелдрик“, основан от Дафни в негова чест.

През 2001 г. Дафни Шелдрик е удостоена с кенийския „Орден на горящото копие“, през 2002 г. получава наградата на BBC „За заслуги“, а през 2006 г. става дама командор на Ордена на Британската империя. Това е първото рицарско звание, присъждано в Кения от 1963 г., когато страната получава независимост.

През целия си живот Шелдрик води кампания на международно ниво срещу злоупотребата с пленени животни. Тема на това са книгите и статиите, които тя пише, изнесените лекции и гостуванията в телевизионни предавания.

Идеите на Дафни са пресъздадени и в Imax 3D филма гBorn to be wild (2011), познат на българската публика като „Дивачета 3D". Филмът е озвучаван с гласа на Морган Фрийман. В него Шелдрик споделя екрана с още една силна жена – д-р Бирюте Мари Галдикас, първата, отдадена на грижи за слоновете в сухата савана, а другата – на орангутаните в джунглите на Борнео.

„Посвещавам тази книга на Дивата природа и на всичко, което тя обхваща, на паметта на Дейвид и на първите директори на кенийските национални паркове, на моето семейство и на моите внуци, за да знаят какво беше едно време.“
Дафни Шелдрик

На книжния пазар от 18 февруари 2013 г.
Обем: 496 стр.
Издателство: „Вакон“
Корична цена: 16 лв.

Прочетете още:

Коментирай