Свободно време

Едни от най-отровните животни и насекоми на планетата

30-сантиметрова стоножка лови прилепи

18.06.2013г. / 11 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Природата е създала милиони, а може би милиарди същества. За много от тях човекът все още търси имена.

Свързани статии

Всички те са красиви по свой собствен начин, но и опасни особено за хората. Ето кои са едни от най-отровните сред тях.

  • Индийските пчели

Те са почти два пъти по-големи от обикновените пчели, но с много силна отрова. Нападат само, за да защитят гнездата си. Когато ужилят умират, но жилото продължава да вкарва отрова в раната. Когато човек или животно застраши гнездото им, те изпращат предупредителни сигнали с крилцата си. Ако заплашващият ги не си отиде, хиляди индийски пчели нападат жертвата си.

  • Електрическият скат

Тази интересна риба има дълъг около 30 сантиметра отровен шип. Отровата парализира жертвата. Скатът напада само когато усети заплаха. Обикновено се крие по дъната, заровен в пясъка.

  • Морската оса

Тя е от семейството на медузите. Морската оса се среща по бреговете на Австралия. Тази медуза има дълги до три метра пипала с много силна отрова. С лекота улавя риби, скариди. Всяко едно от пипалата й има около 5000 жилещи клетки. Ако ужили човек, той изпитва силна изгаряща болка, а кожата изглежда като жигосана. Затова във водата се опъват специални мрежи, които да предпазят хората, когато влизат в нея.

  • 30 сантиметровата стоножка от Южна Америка

Изключително бърза с много и здрави крака. В предната част има два остри зъба, с които ухапва жертвата си и вкарва отрова в тялото й. Лови с лекота мишки и гущери. Необичайно, но едно от животните, които ловува в късните часове са именно прилепите, които са решили да повисят надолу с главата.

  • Огнените мравки са жилещи насекоми.

Наричат ги така, защото когато човек пострада от тях усещането е такова, че сякаш нещо гори под кожата му. След ужилване на огнена мравка на мястото се появява обрив, който прилича на гнойна пъпка и се задържа върху кожата в продължение на дни.

Коментирай