Свободно време

Теракотената армия – едно от чудесата на Китай

Необикновено място с вековна история

20.02.2014г. / 10 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Знаем за седемте чудеса на света в античността, а през 2007 г. имаше и инициатива за определяне на новите 7 чудеса. За щастие, колкото и малък да ни се струва светът в ерата на комуникациите, чудесата му са много повече.

Красиви и чудни места напомнящи за историята и традициите на различни култури има по целия свят. Красиво и изпълнено все още с много въпроси е едно от китайските чудеса – теракотената армия в град Сиан, провинция Шаанкси.

Това чудо е било открито през 1974 година от китайски фермери, които копаели кладенец. Земята разкрива над 8000 фигури на китайски войници, изработени от теракот и разположени в ями с размер от 1,5 км. Задълбочените проучвания разкриват, че фигурите са част от гробницата на император Ки Ши Хуанг – първият император на Китай и са поставени за да я пазят.

Част са от пирамида, за която се смята че е създадена около 220 г. пр. Хр. по времето на династията Цин. Разкрити са три ями с множество коридори, като сред фигурите на войниците са намерени и такива на коне, както и дървени и бронзови колесници. Тази теракотена армия носи много информация за уникалната военна организация в Китай по времето на воюващите царства.

Свързани статии

Открити са и копия, мечове, брадви и други. Любопитното е, че фигурите са били изработвани на части, които в последствие са сглобявани, а лицевите изображения на човешките фигури се различават. Това място е превърнато в музей и през 1979 година посреща своите първи посетители.

В музея, който се състои от три ями с фигури, има и изложбена зала, в която могат да бъдат разгледани бронзови оръжия, колесници и други исторически реликви. Гробницата е включена в списъка на Юнеско на световното културно наследство. В галерията ни може да разгледате забавни илюстрации, показващи как се изписват някои от думите в китайския език.

Снимки: Reuters

Коментирай