Свободно време

Какво убива мозъка?

Все неща, които можем да контролираме, стига да искаме!

22.05.2014г. / 12 31ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Мозъкът се влияе от невероятно много фактори. Всичко е от значение – храната, която консумираме, навиците, които имаме, начинът, по който използваме мозъка си. Дори емоциите, които изпитваме влияят върху здравето и дори структурата на мозъка.

Всички тези фактори играят важна роля за развитието на мозъка, за повишаването на интелигентността, но понякога и за понижаването й. За да успеете да повишите и подобрите мозъчната си функция, не забравяйте да изключите лошите и вредни навици, които затрудняват работата на мозъка.

Кои са те? Кое най-много пречи на здравословната работа на мозъка и влошава нормалните ни жизнени дейности?

Висока кръвна захар

Консумацията на твърде много захар е доказан причинител на слаба памет, проблеми с ученето, депресия, дори е предпоставка за преяждане. Тези лоши ефекти водят към по-големи функционални проблеми на клетъчно ниво, които се отразяват много зле на мозъчната функция.

Замърсяване на въздуха

Мозъкът изразходва значително количество кислород, за да функционира правилно. Ако сте постоянно изложени на лош въздух, който възпрепятства достъпа на достатъчно кислород към мозъчните тъкани, рискувате да получите сериозни и трайни увреждания. Когнитивната функция се понижава значително с времето, постепенно се влошават и основни функции на цели системи от тялото.

Лишаване от сън

Сънят позволява на тялото ви да се справи с натоварването през деня, с работата на бързи обороти, стреса и натоварването на отделните органи. За всичко отговаря мозъкът. Той е намесен във всяка една функция, всяка една дейност на организма. Той е контролният орган, „шефът“ на цялото тяло.

Дългосрочното лишаване от сън може да причини сериозни увреждания на нервните клетки и особено да попречи на нормалното им генериране. Мозъкът постепенно губи способността си да „общува“ правилно с нервните клетки.

Яденето на „джънк фууд“

Хапка по хапка тези вредни като цяло за организма храни съсипват и мозъка. Яденето на бърза закуска, пържени картофки (обикновено пресолени с натриев глутамат – токсичен в големи количества) и газирани напитки директно повлиява мозъчната дейност.

Мозъкът се нуждае от истинско гориво, за да може да работи добре. С този тип храна вие доставяте на организма не друго, а наситени въглехидрати, наситени трансмазнини, които блокират нормалната функция на нервните клетки.

Пропускането на закуската

Неслучайно родителите ни повтарят още от деца да не пропускаме закуската. Те може и да не могат да ви кажат защо точно е важно да закусвате, но са прави! Мозъкът се нуждае изключително много от важни хранителни вещества в старта на деня, за да може да активира „приспаните“ през нощта функции на организма.

Досущ като един компютър, който стартира процеси от „sleep mode”, мозъкът се нуждае от ресурс, за да подготви важните функции, които са нужни през деня на организма.

Свързани статии

Малка умствена стимулация

Ако мозъкът не се провокира с активни мисловни и логически дейности, той постепенно губи възможностите си. По същество, мозъкът не е мускул, който да тренирате чрез физическо натоварване, но се усъвършенства по подобен начин – чрез мисловни упражнения.

Колкото повече провокирате логическото мислене, колкото повече развивате паметта си с нови неща, които научавате всеки ден, толкова повече оптимизирате работата на мозъка.

Лакомия и лош холестерол

Малко хора осъзнават този факт, но лакомията, преяждането, което води до високи нива на лошия холестерол, увреждат мозъка и възпрепятстват нормалните му функции. Холестеролът се натрупва по стените на кръвоносните съдове и пречи на нормалното преминаване на кръвта. Това от своя страна увеличава недостига на кислород в мозъка. Ако прибавим тютюнопушенето и консумацията на алкохол – почти не остава кислород за мозъка!

Коментирай
1 rate up comment 2 rate down comment
муспи ( преди 9 години )
Има и мозък на Земята. Той вече е решил да унищожи еврейското племе заради геноцида на българите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Ани ( преди 9 години )
Така е Наталия много си права. А и замърсяването не можем да контролираме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8 rate up comment 0 rate down comment
наталия ( преди 9 години )
животът в България също убива мозъка и то по-успешно от предходните причини
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време