Свободно време

Защо не може да забогатеете?

Поставяте всичките „яйца в една кошница“

09.07.2014г. / 13 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

За всеки човек богатството е различно измеримо. За едни това са постоянните пътувания в чужбина, за други притежаването на скъпи предмети, за трети възможността да учат в престижен университет.

Ако често се питате защо все още не сте станали богати, вероятно някъде по пътя допускате грешки.

Споделяме най-често допусканите грешки, които ви делят от едно добро материално състояние.

Използвате кредитната си карта твърде често

Ако сте финансово недисциплинирани и постоянно живеете на кредит, това може не само да е причина, че все още не сте забогатели, но и една ужасна финансова грешка.

Опитайте се постепенно да изчистите вашата кредитна карта. Тя се счита за един от най- големите врагове, когато става въпрос за забогатяване.

Пестите пари без да имате ясни фиксирани цели

Когато спестявате безцелно, това може да се окаже пречка да инвестирате вашите натрупани средства разумно. В резултат на това, вие ще бъдете изкушени да похарчите парите си за малки удоволствия, вместо да ги инвестирате в печеливш бизнес или да закупите нещо, от което наистина се нуждаете.

Създаването на финансов план невинаги е трудно и непостижимо. Ако не можете сами да го изготвите, бихте могли да се допитате до финансов специалист. Всеки план започва с приоритетите, които ще запишете.

Поставяте всичките „яйца в една кошница“.

Най-лошата финансова грешка, която може да направите, е да вложите всичките си спестявания в една и съща инвестиция. Това винаги крие риск от загуби. Вашият инвестиционен портфейл трябва да включва един добър микс.

Не се страхувайте да опитате нова възможност за инвестиция на базата на съвети от вашия финансов консултант. Важно е да мислите гъвкаво.

Вие не преразглеждате инвестициите си.

Когато става въпрос за пари и печалба, процесът се нуждае от постоянно наблюдение. В някои случаи инвестициите, които сме направили не дават печалбите, които очакваме.

Въпреки че този процес понякога е нормално да се развие по този начин, инвестициите се нуждаят от периодичен преглед. Ако достатъчно дълго време те не ви носят желаните резултати, обмислете други варианти.

Живеете над възможностите си

Да живеете извън възможностите си е равносилно на това да използвате безразборно вашата кредитна карта. Харчите повече, печелите по-малко, дължите пари на банката или някой ваш близък и нямате спестени пари.

Свързани статии

Не следвате принципа на автоматиката

Човек по природа е алчен. Винаги иска повече за себе си, отколкото може да носи. За съжаление, когато искате да бъдете спестители и да повишите вашия жизнен стандарт, трябва да се преборите с алчността. Следвайте принципа на автоматиката.

Направете си спестовен влог, в който всеки месец от вашата заплата автоматично да бъде трансферирана определена сума. Това е най-добрият начин да спестите средства, които да инвестирате разумно.

Предпочитате да се оплаквате, вместо да започнете да пестите

Познати ли са ви репликите „Животът е прекалено скъп.“, „Никога няма да се измъкнем от дълга.“, „Не печеля достатъчно“ и т. н.? За жалост лошият навик да се оплакваме постоянно ни държи на разстояние от спестяването, инвестирането и планирането като цяло.

Коментирай