Свободно време

Какво ни кара да поръчваме същото като приятелите си

Чували ли сте репликата: „И за мен същото!“

15.07.2014г. / 14 51ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Случвало ли ви се е да си поръчвате същото меню като това на приятелите си, когато излизате заедно да хапнете? Със сигурност много от вас ще отговорят с „да“. Изключително странен феномен е това да си поръчаш нещо, което по принцип не би си поръчал, но сега някак си го предпочиташ, само защото приятелите ти са решили да си го поръчат. И ненадейно казваш: „И за мен същото!“.

Изследователи от Оклахома анализирали 1459 души, разделени в групи. Те трябвало в продължение на 19 седмици да опитват меню от 51 компонента, вписани в 8 категории. На някои маси били дадени менюта с информация за калориите, на други – не.

Учените забелязали, че хората на една маса обикновено взимали сходни или еднакви ястия, или такива от една група, например само основни или само предястия. Ако един от хората си вземе бургер с бекон, друг решава да си вземе бургер със сирене и така тенденцията за повтаряемост на избора на другите се забелязвала осезаемо.

Свързани статии

Повечето хора твърдят, че искат да са различни от останалите, от своите приятели, от близките си. Но изследванията показват, че на практика правим тъкмо обратното.

Заключенията на учените са, че като цяло приятелите играят голяма роля в избора на храната, особено на публични места. Хората са „стадни животни“ и инстинктивно избират онова, което някой лидер в групата предпочита, за да не бъдат отритнати. Разбира се, това наблюдение не важи за абсолютно всички хора, но в голяма степен е факт.

Проучването показва още, че според твърденията на хората, салатите и вегетарианските ястия не са предпочитани сред мнозинството, но фактите говорят друго. 57% от изследваните хора си поръчали именно такива ястия, въпреки че не са вегетарианци. Това се е случило, именно защото на масата са били поръчани повече салати.

Много от решенията взимаме на база чуждия избор. Храната е само един пример за това. Колкото и да твърдим, че сме независими и свободолюбиви, често взимаме предвид избора на другите, най-вече близките ни и приятелите.

 

Коментирай