Свободно време

Една жена, силно подценена от историята

„Лейди Макбет“ – Сюзън Фрейзър Кинг

25.07.2014г. / 14 03ч.
Аз жената
Снимка: Издателство "Еднорог"

Снимка: Издателство "Еднорог"

„Ако мислите, че познавате Лейди Макбет, помислете пак“
„Ентъртейнмънт Уикли“

Принцеса-воин през XI век в Шотландия отстоява правата си срещу амбициозен военачалник, чиито претенции за трона имат нужда от подкрепата на единствената жена с кръв, по-благородна от неговата.

Името на Макбет е по-известно от това на който и да е друг крал на Шотландия, изцяло благодарение на едноименната Шекспирова пиеса. Но до каква степен истинският живот на Макбет е отразен в неговия художествен образ? Бил ли е той наистина вманиачен убиец, подтикван от свръхамбициозна съпруга да узурпира трона чрез „убийство грозно“? Или шекспировата пиеса не е нищо повече от впечатляващ театър, отразяващ параноята на Елизабет от евентуален метеж?

От зловещи възвишения през мъгливи блата до страховити крепости, „Лейди Макбет“ пренася читателя в самото сърце на средновековна Шотландия, рисувайки смел и ярък портрет на една жена, силно подценена от историята.

Авторката на романтични исторически романи Сюзън Фрейзър Кинг навлиза в по-дълбоките води на средновековието със своята завладяваща трактовка на истинската история на лейди Макбет. Не такава, каквато я познаваме от шедьовъра на Шекспир, а истинската кралица-воин от плът и кръв. Груад, бъдещата лейди Макбет, дъщеря на шотландския благородник от XI век Бодех, оцелява при няколко опита за отвличане в детството и юношеството си и решена да продължи традициите на неустрашимите келтски жени-воини, се научава как да борави с оръжие. Груад среща Макбет, чиято кралска кръв е почти толкова чиста, колкото нейната собствена, но баща й я омъжва за военачалника Гилкомган, към когото тя постепенно се привързва.

При трагичен обрат на събитията, Макбет убива съпруга й, докато Груад е вече бременна с първото си дете, и незабавно се жени за нея, какъвто е обичаят в онези времена – победителят да вземе за жена вдовицата на победения от него враг. Скоро обаче става ясно, че има и множество други причини зад този бърз брачен съюз.

Базирана на реални исторически документи и тълкувания на епохата, „Лейди Макбет“ е епичен разказ, написан с вдъхновяващ ритъм и високоволтово действие. Творбата на Сюзън Фрейзър Кинг ще очарова любителите на Шекспировите адаптации и ще зарадва всеки, който харесва интригуваща история за любов и амбиция.

„Сюзън Фрейзър Кинг е изключителен специалист по средновековна история, който смело прекрачва от жанра на любовния исторически роман в класическото историческо повествование, изследвайки в детайли живота на лейди Макбет, но не на шекспировата героиня, а на жената от плът и кръв със сърце на воин и остър политически ум. Романът със сигурност ще повлияе на начина, по който читателите възприемат Макбет и неговата кралица.“
„Романтик Таймс“

Откъс от „Лейди Макбет“:

„Аз съм внучка на крал и дъщеря на принц, съпруга на двама крале, и аз самата кралица. Сражавала съм се с меч и лък, изкарала съм с мъки децата си на бял свят. Обичала съм дълбоко и съм мразила също толкова дълбоко. Умея да бродирам, да ловувам със соколи и да властвам – а познавам и магията, до по-голяма степен, отколкото бих признала. И отказвам да завърша дните си в манастир. Тази хроника е достатъчна за мен... Моят съпруг вече не може да се бие, за да защити името си. Но аз съм тук, и аз знам каква е истината.“

* * *

Макбет стоеше бос, облечен в скромна туника от небелена вълна, с гъсти златисти коси и обръсната брада. Той обиколи камъка в кръг три пъти, докато Дърмот, нашият бард, редеше келтска благословия. После Макбет седна на камъка. Зад него се бяха подредили владетелите на всички древни провинции и области на Шотландия, с изключение на Атол. С тях бяха отбраните им телохранители – високи, силни, ползващи се с най-голямо доверие воини.
Един епископ, доведен набързо от Сейнт Андрюс, излезе напред да води молитвите, а след това зареди обетите, на келтски и латински, които Макбет повтори. Абатът на Скун наметна на раменете на Макбет червена мантия от богато избродиран вълнен плат, подплатена с кожа и поръбена с орлови и гарванови пера – великолепна дреха, за която се твърдеше, че била много древна. От поколения насам тя се съхраняваше в църквата в Скун заедно с други скъпоценни кралски атрибути.
После той постави в ръката на Макбет скиптър – лъскав жезъл от шотландско злато и сребро, увенчан с кристал от древните планини на Мори. Дърмот мак Конал започна да рецитира заклинание за мощ, чиито стихове били написани преди столетия от Амергин, първият поет на Ирландия, когато се раждала Шотландия. Аз съм вълна от морето, аз съм ястреб върху скален зъбер. След като мантията бе положена на раменете на краля и той стоеше със скиптъра и кристала в ръка, свещеникът и бардът отстъпиха назад.
Напред пристъпих аз, със силно биещо сърце, следвана от едно момче от манастира, което носеше квадратно парче червена коприна, а върху него – златен обръч: короната на нашите крале. Като човека, определен да коронясва кралете на Шотландия – правото, което самият Дънкан ми беше дал – на мен се падаше да положа короната върху главата на съпруга си. Застанала зад Макбет, вдигнах тесния обръч в ръцете си, с треперещи пръсти, вдигнах го високо, за да го видят всички. Скъпоценният, огрян от слънцето метал проблесна. После аз внимателно поставих златния кръг върху главата на съпруга си.
Сред тълпата избухна ликуване, ръце и крака, щитове и копия започнаха да удрят в мощен ритъм. Радостното, бурно, приглушено барабанене отекваше и се усилваше, и проникна в мен чак до кръвта, костите и духа ми.
Макбет се изправи – наметнат с мантията, законно и по право коронован крал. Той вдигна високо ръце, докато тесният златен обръч проблясваше на главата му, и за миг приличаше повече на бог на слънцето, отколкото на човек.

За автора:

Сюзън Фрейзър Кинг е популярна писателка на исторически романи, спечелила множество награди и превеждана на над 15 езика. Бивш успешен лектор по история на изкуствата, тя е носител на докторска титла със специализация в областта на средновековната история. Книгите й са високо ценени заради достоверността на историческите детайли и оригиналния стил. „Лейди Макбет“ е първият й исторически роман, насочен към широката аудитория, който хвърля нова светлина върху реалната личност на популярната шекспирова героиня.

На книжния пазар от 28 юли 2014 г.
Обем: 416 страници
Издателство: „Еднорог“
Корична цена: 17.90 лв.

Прочетете още:

Коментирай