Свободно време

Най-ярките отличителни черти на хората

Какво ни прави толкова различни и специални в сравнение с животните?

08.09.2014г. / 13 14ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Хората са най-необичайните „животни“ на планетата. Надарени сме с въображение и творческо любопитство, което е променило до неузнаваемост лицето на земята, за добро или лошо.

Но какво ни прави толкова специални и различни от останалите земляни? Някои от нещата могат да ви изненадат доста!

Речта

Речта е основният белег, по който се различаваме от всички останали животински видове. Ларинксът или гласовата кутия, намираща се дълбоко в гърлото, изпълнява подобни функции на ларинкса на шимпанзетата, но с някои съществени разлики, които позволяват осъществяването на човешка реч.

Уникалното при човешкия ларинкс е, че той не е свързан с никакви кости към останалата част от тялото, което улеснява артикулацията на думите.

Изправената поза

Хората са уникални и с изправената си поза на тялото. Способността да пазим равновесие на два крака ни е позволила още в древността да се научим да използваме ръцете си за други дейности, освен събирането на храна.

За съжаление, изправеният стоеж си има своята цена. Човешките бебета се раждат с изключително големи глави в сравнение с останалите животни, което прави раждането много опасен за живота процес с доста рискове.

Само преди век раждането е било една от основните причини за смърт редом с болестите.

Голотата

Голотата и беззащитността на човешкото тяло е отличителен белег в сравнение с маймунските ни братовчеди.

Интересното тук е, че всъщност хората имат също толкова космени фоликули, колкото и маймуните, но окосмяването изглежда далеч по-слабо. Това е така заради тънкостта и дължината на човешкия косъм.

Ръцете

Те не са само наше преимущество – повечето примати имат подобни на нашите ръце. Това, което ни различава от тях е, че ние нямаме срещуположен палец на краката. Нашите стъпала са с изравнени пръсти, за да можем да пазим добро равновесие изправени.

На косматите ни събратя са им нужни палци на краката, за да се хващат за дърветата по-лесно.

Невероятни мозъци

Хората сме надарени от майката природа с изключителен мозък с още по-изключително и сложно устройство.

Изненадващото тук обаче е, че не хората са с най-големите умове на света, а кашалотите! Но не трябва да съдим за остротата на ума по размерите на мозъка. Много птици имат изключително малък и лек мозък, но със сложно устройство.

Но все пак, човешкият мозък тежи едва килограм и половина, а е надхвърлил далеч способностите на животинските видове, пише Livescience.

Дрехите

Хората често са наричани „голите маймуни“. Но с развитието на мисълта човекът е намерил начин да прикрие това голо тяло от вредните влияния на средата още преди хилядолетия.

Заради този факт еволюцията е „изтикала“ по-голямата част от окосмяването ни на главата.

Свързани статии

Огъня

Благодарение на човешката съобразителност, наблюдателност, любопитство и мисъл бива усвоен огънят. А след него и всичко останало. Топлината на пламъците е помогнала на хората да оживеят и усъвършенстват гените си през всичките тези години.

Изчервяването

Няма друго животно на планетата, което да проявява това странно поруменяване на лицето. Чарлзс Дарвин го нарича „най-странното и най-човешкото от всички изразни средства“.

До ден днешен остава неразкрита причината, поради която някои от нас се изчервяват при притеснение, вълнение или срам, а други не.

Дългото детство

Само ние хората се радваме на дълго детство и безгрижни игри. И колкото и да ни се струва, че то отминава като мигване на око, при животните този период на съзряване е далеч по-кратък.

Обяснението може да се крие в големите ни мозъци, които имат нужда от малко повече време, за да съзреят напълно.

Животът след потомството

Повечето животни се размножават до смъртта си. Това е основната им цел, продиктувана от природата и те я спазват безусловно.

При хората значение има разсъдъкът и социалните връзки, които сме разработили през всичките тези години.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 9 години )
От редакцията: Не, разбира се, благодарим ви за забележката, поправихме грешката.Но все пак, човешкият мозък тежи едва 3 кг - абе вие сериозно ли ? :) :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар