Свободно време

Facebook пристрастява като наркотик?

Какво се случва в мозъка при зависимост към социалните мрежи?

02.02.2015г. / 12 44ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Тъй като употребата на социалните мрежи в последно време става все по-осезаема, това провокира редица изследвания по този въпрос.

Последните изследвания показват, че социалните мрежи водят до пристрастяване по същия начин, по който се случва и наркотичната зависимост.

Животът в социалната мрежа провокира специфични мозъчни вериги и процеси, които биват активизирани при химическите или алкохолните зависимости. „Facebook пристрастяването“, според учените обаче, е доста по-различна наркомания и дава специфични отражения в мозъка, което я прави по-необичайна.

Според д-р Олиф Турел, учен в областта на информационните технологии и професор в Калифорнийския университет във Фулъртън, социалните мрежи и приложения причиняват усещане за еуфория и доставят моментно удоволствие досущ като наркотичните вещества.

Постоянният стремеж да видиш какво се случва с приятелите ти, какво са написали, колко харесвания имат публикациите им и сравняването им със собствените може да доведе до сериозно маниакално състояние, смятат още учените.

Това насърчава редовната употреба на социалната мрежа, подобно на взимането на доза при наркоманите.

Изследванията показват, че около 11% от facebook потребителите са силно засегнати по този начин. Но тенденцията е този процент да се разрасне, смятат специалистите, защото тези промени в мозъка се забелязват при все повече хора, както и промените в поведението им.

Турел и колегите му изследвали мозъка на 20 потребители на Facebook на възраст между 18 и 23 години. На потребителите е бил даден въпросник за попълване, засягащ пристрастяването към Facebook.

Въпросникът включвал въпроси, свързани със симптоми като тревожност и отдръпване от мрежата, както и въпроси, свързани с различни видове стимули и дразнители в социалната мрежа.

По време на даване на отговорите от участниците, мозъците им били подложени на изследване с ядрено-магнитен резонанс, който да отчете мозъчната дейност на определени мозъчни дялове.

Свързани статии

Данните от магнитния резонанс сочат, че потребителите с по-високи нива на зависимост към Facebook показали дейност в същите мозъчни дялове, в които се отключва активност при наркоманиите, а именно активиране на полета в мозъка, свързани с импулсивното поведение като амигдалата и стриатума.

Но за разлика от наркоманите, пристрастените потребители на Facebook не са показали стихване на симптомите след преустановяване на употребата на социалната мрежа както е при наркоманите – симптомите намаляват след преминаването на ефекта от наркотичното вещество.

Учените смятат, че такива модерни зависимости могат да доведат до сериозни проблеми в развитието при деца, успеваемостта в училище, лишения от сън, социална изолация, здравословни проблеми и още много други увреждания.

При възрастните хора злоупотребата със социалните мрежи може да доведе до намалена работоспособност, семейни проблеми, раздели, споделят още Турел и неговите сподвижници.

Коментирай