Свободно време

Никога не изпитвайте вина за тези неща!

Колкото и стереотипите да ви казват обратното!

04.02.2015г. / 10 27ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Понякога правим неща, за които съжаляваме, а не трябва. Свикнали сме да чувстваме вина, защото обществото или предразсъдъците са ни го наложили.

Всъщност, някои от нещата, за които чувстваме вина често пъти са наистина полезни!

Не чувствайте вина, ако ви мързи да измиете косата си днес

Социумът ни е научил, че не трябва да ходим с мръсна коса. Но не трябва да изпитвате вина затова, защото ежедневното премиване на косата носи своите негативи за нея.

Спокойно можете да изпуснете един ден миене, дори два! Така ще пощадите скалпа и косъма от пресушаване, накъсване и лющене.

Не изпитвайте вина, ако отсъствате от работа

Не изпитвайте вина, ако имате нужда малко да си починете от работата. Измислете си причина и просто не отидете на работа! Едноседмичната почивка е здравословен навик, който не трябва да пренебрегвате, независимо дали сте планирали да почивате някъде или не.

Просто сменете обстановката за малко и не чувствайте вина – имате това право на лично пространство поне за малко!

Не изпитвайте вина, ако пропуснете тренировка

Често сме гузни, че ни е домързяло да отидем до фитнеса, а сме си купили карта. Много хора си мислят, че купувайки абонамент за фитнеса, ще си наложат насила да го посещават редовно.

Не чувствайте вина и за това. Всеки има нужда от почивка. А и мускулите имат нужда от време за възстановяване. Така че няма абсолютно нищо лошо в това да пропуснете, стига да не става по-скоро тенденция, отколкото изключение.

Пък и можете да правите нещо друго, с което да се раздвижите в това свободно време.

Не чувствайте вина, ако нервничите

Широко разпространено е схващането, че да нервничиш е черта на слабост. Напротив – това е начин да се освободите от негативната енергия. Това помага да подобрите здравето на сърцето и белите дробове.

Свързани статии

Не чувствайте вина, ако се отдадете на желанието за шоколад

Шоколадът има своите ползи за организма. Той повишава настроението и е богат на антиоксиданти. Гледайте обаче да се отдадете на черния шоколад, защото той е по-полезният вариант.

Тъмният шоколад предотвратява появата на съсиреци в кръвоносните съдове, намалява риска от инфаркт и инсулт и предпазва от рак. Така че – никакви съжаления!

Не изпитвайте вина, ако ви се пие кафе

Отвсякъде ни залива информация за това как кафето трябва да се избягва, защото е вредно. Всъщност, то има немалко полезни свойства.

Кофеинът е антиоксидант, имащ противовъзпалителни свойства. Пиенето на чаша-две кафе на ден предпазва от болестта на Паркинсон, намалява риска от развитие на рак, диабет тип 2 и тип 1.

Не чувствайте вина, ако ви се подремва малко

Това не значи обезателно, че сте мързеливи. Дремките са нужни, защото засилват имунитета, подобряват паметта и помагат за ефективността на диетата за отслабване.

Коментирай