Свободно време

От кой тип „сънливци“ сте?

В коя група попадате?

22.02.2015г. / 09 15ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Чували сме за два основни типа хора, що се отнася до съня – чучулиги и сови. Според някои изследвания обаче има повече видове „сънливци“. Искате ли да знаете в коя категория попадате?

1. Ранобудни

Ранобудните хора или така наречените чучулиги са тези, които предпочитат да станат рано и да си легнат рано, за да се наспят добре. Според учените, този циркаден ритъм е сред най-здравословните.

Чучулигите демонстрират по-високи енергийни нива в светлата част от денонощието. Те са най-работоспособни между 9 и 21 часа.

2. Късно ставащи

Така наречените сови обичат да се излежават до обяд или следобед. Те си лягат по-късно. Работоспособни са през втората половина на деня, както и късно вечерта. Много от късно ставащите вършат по-качествено задълженията си дори през нощта, особено творческите натури.

Техните енергийни нива се покачват в диаметрално противоположния на чучулигите диапазон – между 21 и 9 часа.

3. Високоенергийни

Ако се придържаме към птичата терминология, бихме могли да наречем високоенергийните хора колибрита. Те имат енергия през абсолютно целия ден. За околните изглеждат така, сякаш са навити с пружина и няма момент, в който да почувстват умора.

Свързани статии

Характерно за колибритата е, че те отлагат ставането си приблизително около 30 минути, тоест склонни са да си подремнат още малко след като алармата е звъннала, но пък не спят повече от 6-7 часа общо.

Когато се събудят сутрин са щастливи и позитивно настроени. Не се влачат с полузатворени очи към машината за кафе като совите.

4. Винаги уморени

Има някои хора, които се чувстват сънливи и отпуснати през целия ден. Тези хора говорят бавно, действат бавно, дори мигат с очи по-бавно от останалите. Изследователите са кръстили тези хора патици, но според нас по-подходящ и шеговит термин би бил коала или ленивец.

Сънливците имат голям недостиг на енергия през целия ден. Изглеждат мудни и неработоспособни, а всъщност не е така. Често ще ги чуете да се оплакват, че им се спи.

Коментирай