Здраве и красота

Най-вредните навици по време на сън

Какво никога не трябва да правите, докато спите?

20.10.2014г. / 16 28ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Сънят е много важен за здравето. Много хора подценяват този факт, още повече вредните навици, които много от нас имат по време на сън.

Неправилното поведение по време на сън може сериозно да увреди здравето и да попречи на ежедневните дейности. Умората, която е следствие от некачествения сън, пречи на нормалното протичане на процесите в организма.

Какво не трябва да правите, докато спите?

Да спите по корем

Физиотерапевтите са единодушни, че най-лошата поза за сън е по корем. Тя уврежда гръбнака и причинява изкривявания. Настъпват болки, схващания и проблеми с дишането.

Дишате през устата

Дишането през устата е истинска атака за белите дробове. Лошото е, че по време на сън трудно можем да контролираме начина си на дишане. Дишането през носа е по-добрият начин, който природата е измислила, защото така въздухът се филтрира и затопля.

При дишане през устата се създава предпоставка за прекалено влажна среда и разрастване на болестотворните бактерии, които навлизат навътре чак до белите дробове.

Вентилатор или климатик в стаята

Не стига това, че спите с отворена уста, ами и гълтате праховите частици, които се вихрят във въздуха от климатика или вентилатора! Това е възможно най-вредната среда за спане. Избягвайте този начин на охлаждане или стопляне на въздуха в спалнята. По-добре е да проветрявате добре преди лягане.

Свързани статии

Спане в гореща стая

Топлата среда не е никак полезна за спане, особено когато сте сгушени и под юрган. По-добре е да спрете отоплителното средство и да прибавите още едно одеяло, ако е необходимо, но не допускайте тялото ви да прегрее през нощта без да усетите.

Температурата в спалнята може да е от порядъка на 25 градуса, но не повече.

Спане на висока възглавница

Необходим е правилен баланс на тялото по време на сън. Високата възглавница създава допълнително изкривяване на вратните прешлени, което напряга мускулатурата на целия гръбнак.

Не само изкривяването е проблем, могат да се появят схващания, главоболие, сколиоза и притискане на важни кръвоносни съдове към мозъка.

Липса на сън

Недостатъчният сън е сериозен проблем за организма. Ако поддържате хаотичен режим на спане продължително време, това неминуемо ще доведе до редица здравословни проблеми, в това число и психически. Умората и липсата на настроение са сред тях.

Спане на дивана

Диванът е удобен за гледане на телевизия, но не и за спане. Колкото и да ви е любим, той има извивки, които пречат на нормалната позиция на тялото, важна за здравия сън. Избягвайте да заспивате на него. Това може да ви докара изкривявания, болки, често будене през нощта, главоболие и умора на сутринта.

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
Emo ( преди 5 години )
ПЪЛНИ ИЗМИСЛИЦИ СА НЯКОЙ НЕЩА ПИСАНИ В СТАТИЯТА.Всяко едно животно на тази планета създадено от БОГ спи по корем. Само ние човеците не може да сме изключение.БОГ ни е създал така да спим както намерим за добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
emigrant ( преди 7 години )
А тия които живеят и работят в Кипър,особено летните месеци..през юли и август без вентилатор умираш!Спи се на вентилатор.35-38 градуса e в 22 часа вечерта.Неразхлажда като в България,държи същата температура като през деня.Всеки ден.Лятото е 9 месеца.И да се проветрява,а то не само се проветрява а се спи на отворени врати(отворена пътна врата),спи се чисто гол без да се завиваш с абсолютно нищо, без да правиш никакво движение,и тялото ти се изпотява постоянно, капки пот се стичат отвсякъде,стомаха,гърдите,гърба,чаршафа отдолу е мокър.Така е през юли и август.Така че нямаш ли вентилатор който да те духа цяла нощ,просто не може да се диша,не може да се спи.Чисто гол,на отворени прозорци и врати,без да се завиваш с нищо,и се потиш навсякъде все едно си си взел душ.Така е на острова.Който няма климатик не може да смъкне температурата до 25 градуса.Тя е от порядъка на 30-35-38 през нощта,особено в тия два месеца юли и август.Вентилатора който само размества въздуха,е задължителен.Ако не те духа цяла нощ(или въобще когато си в квартирата) си вир вода,не може да се спи, не се диша... Това че се гълтали прахови частици е в пъти по малката вреда.Просто няма друг начин в тия жеги.Климатик не всеки може да си позволи и да плаща от порядъка на 200-250 евро всеки месец за ток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 1 rate down comment
младен ( преди 9 години )
Абе за спането по корем съм напълно съгласен. Спането по корем ми е любимо ама имам проблеми с кръста като стана. Ако се насилвам да спя по гръб ми е по-добре на кръста на сутринта ама пък съм се будил 20 пъти че да се обръщам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8 rate up comment 0 rate down comment
Елена ( преди 9 години )
Първите две точки са леко глупави. Човек не може да контролира позата или дишането си по време на сън...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар