Семейство

Прелюбопитни факти за мъжката психика

Какво се крие зад коравата мъжка външност?

06.06.2015г. / 14 40ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Мъжете са от Марс, а жените – от Венера! Всички сме чували това твърдение. То произлиза от различията в мисленето и действията на мъжете и жените в различните ситуации.

Има неща в мъжката психика, които съществено се различават от тези в женската. Затова и ще ви представим няколко факта за спецификата на мъжката половина на човечеството.

Факт: Мъжете също искат да са семейни.

Широко разпространено е мнението, че жените са тези, които искат семейство, а мъжете – не. Често обвиняваме силния пол в желание за свободен и безгрижен живот. Това обаче не е истина.

Мъжете искат семейство не по-малко от жените. Изневерите са по-възможни до навършването на тридесетата година на мъжете. След това приоритетите им се пренасочват към желанието за семейство.

Факт: В природата на мъжете е да заглеждат жени.

Не се сърдете на половинката си, ако засечете погледа му да шари по някоя непозната жена, с която се разминавате по улицата.

Това се случва заради хормона тестостерон, който отговаря за мъжкото либидо, наред с други емоции като агресия и враждебност.

Мъжете имат 6 пъти повече количества тестостерон от жените. Той потиска центровете в мозъка, отговорни за контрола на импулсите.

Факт: Месеци преди началото на бащинството, мъжкият мозък става особено подготвен за сътрудничество.

Не само майките, но и бащите търпят хормонални промени. Техните нива на пролактин вървят нагоре, а тестостеронът – надолу.

Тази промяна в хормоните насърчава бащинското поведение. Друга теория предполага, че феромоните на една бременна жена може да се пренесат към партньора й и да стимулират тези промени.

Факт: Мъжете имат нужда да защитават територията си.

Еволюцията си казва думата. Мъжете са програмирани да защитават своята територия, досущ като мъжките животни, ако трябва и с бой. Изследванията показват, че мъжките животни имат по-развит център в мозъка, отговорен за „притежанието“, отколкото женските.

Дори жените да имат собственическо поведени е понякога, мъжете са много по-склонни да проявят това си поведение чрез агресия и насилие, особено ако любовната им територия е застрашена.

Факт: Неверните мъже имат по-ниско IQ.


Научните изследвания в тази област установяват, че по-интелигентните мъже изневеряват по-малко, отколкото онези с по-ниско IQ. Теорията се основава на твърдението, че в цялата еволюция до момента мъжете са по-полигамни от жените.

Това твърдение се е променило днес, тъй като мъжете се намират в друг тип социално-сексуални взаимоотношения предвид развитото общество.

Свързани статии

Факт: Въпреки че жените са по-често сочени като по-емоционалният пол, момчетата са по-склонни да бъдат по-емоционални и комуникативни като бебета, отколкото момичетата.

Според едно проучване, публикувано в Scandinavian Journal of Psychology, когато момчетата пораснат, емоционалните им реакции стават все по-силни. Това, според изследователите, става до момента, в който осъзнаят емоцията.

След това слагат мъжката си маска.

Факт: Мъжете са по-уязвими в самотата, отколкото жените.

Самотата влияе на психическото и физическото здраве на всички хора, защото сме създадени да делим живота си с други индивиди.

Въпреки че жените са физически по-слабият пол, те понасят по-стоически самотата, отколкото мъжете. Самотата се отразява върху социалните връзки на мъжете и дори потиска центрове в мозъка, свързани с комуникацията с други хора.

Проучванията показват също, че мъжете в стабилни отношения са по-здрави, живеят по-дълго и са с намалени тревожност и стрес.

Снимки: iStock

Коментирай
3 rate up comment 1 rate down comment
до номер 1 ( преди 8 години )