Семейство

Изпитвате ли социална тревожност?

В какво се състои социалното безпокойство?

21.06.2015г. / 17 16ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ходейки в пълно с хора помещение, имате ли усещането, че всички погледи са насочени към вас? Чувствате ли се притеснени, усещате ли пулса в ушите си? Ако някой ви заговори се боите, че ръцете ви ще се разтреперят, когато трябва да се ръкувате. В стремежа си да прикриете притеснението си, побутвате очилата на носа си, но те падат от лицето ви.

Такива комични ситуации се случват на хора със свръхниско самочувствие, което специалистите психолози определят като социално тревожно разстройство.

Устойчивата и силно изразена тревога в различни социални ситуации може да добие размери на социална фобия, което впоследствие се превръща в огромен проблем. Обикновено тази силна тревожност е породена от страхове, свързани с оценка, осъждане, критикуване от другите, водещи до публично унижение.

Какви са симптомите на социална тревожност?

Общите физически симптоми са сърцебиене, треперене, пребледняване, изчервяване, напрежение в мускулите.

Сексуалното безпокойство е една от най-често срещаните социални тревожности. В тежки случаи страдащите дори са склонни да престанат да допускат интимна близост с противоположния пол.

Социалното безпокойство може да бъде придружено от „изпреварваща“ тревожност. При нея страхът връхлита преди самата случка. Изпреварващата тревожност настъпва само при мисълта за предстоящата среща с хора или друг отключващ фактор. Така симптомите се появяват много преди същинската ситуация.

Как да овладеете социалната тревожност?

Избягвайте избягването

Какво мислите ще се случи, ако избягвате ситуациите, предизвикващи тревожност? Ще последва социална изолация, която може да приеме огромни размери и да доведе до „инвалидизация“ на личността.

Вместо да се изолирате си наложете да се изправите срещу страховете си. Осъзнаването на проблема е първата крачка към справянето с него. С всеки следващ път ще започнете да се отпускате все повече.

Практикувайте дихателни упражнения

Снимка: iStock

Всеки път, когато стресът започне, противопоставете му се чрез дълбоко дишане. Тези практики са доказано ефективни. Изпълнете дробовете си с въздух дълбоко от корема и издишайте бавно в продължение на 1 минута.

Направете това поне 10 пъти или колкото пъти ви е нужно. Дихателните упражнения помагат за намаляване отговора на организма и намаляват тревожността.

Идентифицирайте негативните автоматични мисли

Споменахме осъзнаването на проблема. Важно е да идентифицирате мислите, които отключват нервността и блокират съзнанието ви. Когато изпаднете в тревожна атака, мисли като „Ще стана за посмешище“ или „Това ще ме направи да изглеждам като последния глупак“ се натрапват в съзнанието и отключват симптомите.

Важно е да регистрирате сами тези мисли и да се научите да ги блокирате и преодолявате.

Свързани статии

Спрете с изолирането

Сексуалната тревожност и социалното безпокойство се усилват благодарение на факта, че вие сте „зрител“ на собствения си живот. За да се справите с проблема трябва да се изправяте срещу всяка ситуация, предизвикваща тревожност.

Избягвайте вредните навици

Колкото и да ви се струва, че вредните навици нямат нищо общо с тревожността, това не е така. Цигарите, кофеинът, лекарствата носят краткосрочно облекчение, но с времето увеличават тревожността.

Алкохолът действа като „социален лубрикант“, но това е лоша идея. Всички тези опции водят до пристрастяване, което още повече утежнява социалното разстройство.

Потърсете помощ

В крайна сметка, ако се наложи специализирана помощ – потърсете я. Психолозите и терапевтите могат да ви помогнат най-добре, ако положението е излязло извън вашия контрол.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 8 години )
Какъв е изводът от цялата статия ? Ако имате "social anxiety" отидете на психолог. Ето Ви цялата статия в едно изречение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар