Свободно време

Знаете ли, че...технически белият шоколад не е шоколад?

Изкушаващи факти за любимото ни лакомство

12.08.2015г. / 07 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Той е този, който ни кара да се усмихваме. Прави дните ни хубави, моментите специални и диетите по-леки. Шоколадът! Най-консумираното изкушение, без което не можем.

В рубриката ни "Знаете ли, че...?" споделяме няколко любопитни факти за него.

За направата на шоколад от 450 грама, са необходими около 400 какаови зърна. 

Белият шоколад  технически не е шоколад,  тъй като не съдържа какао или какаов ликьор.

Най-големият шоколад, който е произвеждан, е тежал 5792 кг.

Отнема почти цяла година на едно какаово дърво, за да даде достатъчно шушулки за направата на 10 шоколада със стандартен размер.  

Преди почти 2500 години, маите консумирали шоколад във формата на напитка, направена от какаови зърна.

Дамите консумират двойно повече от шоколадовото изкушение в сравнение с господата. 

Шоколадът  има над 600 вкусови съединения, докато червеното вино има само 200.

Консумацията на шоколад създава по-интензивна умствена активност и сърцебиене, отколкото целуването. 

Хората, които се чувстват депресирани консумират 55% повече шоколад, за разлика от тези, които не страдат от депресия. 

Първото съвременно  шоколадово блокче е изобретено през 1847 г. от Джоузеф Фрай.

Шоколадовото мляко е ефективна напитка за възстановяване след  тренировка.

Свързани статии

Черният шоколад съдържа много антиоксиданти, които помагат на сърдечносъдовата система, чрез намаляване на кръвното налягане.

Ако всеки ден консумираме по 2-3 блокчета черен шоколад, намаляваме риска от сърдечни заболявания с 1/3.

Всяко какаово дърво може да даде приблизително 2 500 какаови зърна.  

На едно дърво са му необходими 4-5 години, за да започне да дава първите си плодове. 

Снимка: istock

Коментирай