Свободно време

Какво да научим от хората, които никога не закъсняват?

Защо са толкова организирани?

18.10.2015г. / 09 50ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Винаги закъснявате, особено рано сутрин и вървейки към работата или към срещата си все си мислите: „Боже, как е възможно някои хора никога да не закъсняват?! Как го правят?!“

Ние ще ви отговорим на този въпрос. Има някои неща, които всеки човек, имащ проблем с точността, може да почерпи като опит от „часовникарите“.

Те винаги знаят предварително какво ще облекат

Вярвате или не, организираните хора имат своеобразен „списък“ с тоалети в главата си и то за всеки един ден от седмицата. Така никога не им се налага да застанат рано сутрин пред гардероба и да започнат да ровят.

Признайте си, че много често закъснявате, защото не знаете какво да облечете, нямате чисти дрехи, установявате, че чорапогащникът ви има бримка или че тази пола не си отива с тази блуза!

Хората, които никога не закъсняват, работят със списъци

Никога незакъсняващите винаги имат списък за задачите и ангажиментите, които имат през тази седмица или този месец. Той е на видимо място – в тефтера, на хладилника или в телефона! Където и да се намира този списък, той винаги подсеща за важните неща, които предстоят.

Почерпете опит от тази идея и опитайте да следвате този метод. Ще се убедите колко по-организирани ще ви направи.

Винаги си настройват аларма

Не става дума само за аларма за събуждане, а за аларма за подсещане. Вие колко често правите това? Ако отговорът е „рядко“, сърдете се на себе си!

Те подреждат сметките си по дати

Таймингът е много важен. Всичко трябва да се прави в точния момент. Така ще ви е по-лесно да следите задачите, плащанията си и постъпленията си.

Те винаги включват цялото си семейство в задълженията

Ако искате наистина да си отпочинете, да сте по-организирани и да можете да се справяте с ангажиментите си навреме, внесете първо ред в дома си. След като поживеете в хармония ще се убедите как и останалите неща започват да си идват на мястото.

Не сте жената-чудо, затова не можете да правите всичко сами. Заради това включете цялото семейство в задълженията. Разпределете ги и разтоварете съзнанието си, за да можете да се организирате по-качествено в останалите задължения.

Никога незакъсняващите казват поне по едно „не“ на ден

Категоричност, твърдост, характер и отстояване на позиция. Това са все качества на никога незакъсняващите хора, които трябва да прегърнете.

Да кажем „не“ на децата, на съпруга си, на колегите или на шефа често е най-трудното нещо, което се налага да правим през деня. Така натоварваме съзнанието си, а това от своя страна пречи на организираността ни.

Преди да се ангажирате с каквото и да било, обмислете подробностите. Наложете си да казвате „не“, ако това се налага.

Те са винаги подготвени за непредвидени ситуации

Хората, които винаги идват навреме, предвиждат най-лошите сценарии, включително че някое от децата може да повърне при дълго пътуване с колата. Затова в жабката винаги има резервен пакет пликове и кърпи.

Коментирай