Свободно време

Погрешни стереотипи за силните жени

Схващания за силните жени, които нямат нищо общо с истината

18.12.2015г. / 14 30ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Живеем в мъжки свят. Колкото и еманципирани да са жените в него, разделение винаги е имало и ще има.

Обществото от мъже и жени все още не е узряло дотолкова, че да не поставя разделения и етикети. На света има толкова много женомразци, че човек се чуди как изобщо не е избухнала война между мъжете и жените!

Колкото повече нападки получават жените с годините обаче, толкова по-силни стават те. Днес силната жена има професия, отглежда децата си, понякога дори сама, разчита на себе си, справя се дори с мъжки професии и ангажименти. Затова силната жена понася и всякакви етикети на гърба си.

Тя често е поставяна в психологически рамки и обществени стереотипи. Кои са най-честите от тях?

Силната жена е студена

Защо мислите, че за да си силен непременно трябва да носиш каменно сърце? Силната жена може да е нежна, любяща, всеотдайна и борбена. Не е задължително да е зла кучка, която не е способна да дава любов, както и да получава.

Силната жена не е мрачна сухарка, която не знае какво да прави, ако до себе си има още по-силен мъж. Напротив – тя има нужда от също толкова силна фигура, с която да вървят по общия си път, а не да се съревновават или да се носят един друг на плещите си.

Силната жена е тази, която вярва в себе си!

Силните жени са заплаха

Не само мъжете, но и жените се страхуват от силните дами. Много чест стереотип, който се налага от векове в общественото мислене.

Силните жени са заплаха, защото знаят кои са, знаят какво искат и знаят как да го постигнат. Околните се страхуват от това, което виждат, защото те самите не намират средства да постигнат онова, за което завиждат на силната жена.

Снимка: iStock

Силните жени нямат личен живот

В този стереотип няма нищо вярно. Някои силни дами може и да нямат личен живот, но това е собствен избор. Всеки избира към коя част от живота си да наклони везните. Онези, които отдават живота на работата си, притъпяват комплекси, свързани с личния живот, но те не са общоважащи за всички силни жени.

Силната жена е силна, защото може да проявява силата си на много равнища, а не само на едно за сметка на друго.

Силните жени имат мъжки черти

Това повърхностно схващане за силните жени произлиза от определението „силна“, което от по-повърхностните хора се свързва с понятието за мъжка сила. Женската сила обаче няма нищо общо с мъжката, защото тук не става дума за физическа сила, а за сила на духа, комбинативност, устременост и издръжливост, които нямат нищо общо с физическата мощ.

Силните жени са интригантки

Тук отново имаме бъркане на две понятия. Хората, които са способни да постигат целите си с всички средства смятат, че и силните жени са готови да мачкат наред, за да се доберат до онова, което желаят.

Това обаче не е така. Силните жени не са силни, защото потъпкват околните и минават през тях като танкове. Те просто знаят как да постигнат целите си, но не на всяка цена. Силните жени се възползват от ситуацията, а не се впускат с всички средства, както дребните души биха действали.

Силата е в човечността. В това да можеш да се справяш добре без да се напъваш до краен предел. Силата е в това нещата да ти се получават с лекота, а не с цената на кървави битки. Силата е да можеш да отстъпваш, когато е необходимо. Силата е да обичаш и да бъдеш обичан!

Коментирай