Свободно време

Хората, които спят повече са по-умни и по-сексуални

Защо е важно да спим повече?

21.12.2015г. / 16 10ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Сънят е най-доброто лекарство за организма в много отношения. Той е механизъм, който природата е създала, за да може тялото да регенерира, да се лекува и да бъде готово да продължи през утрешния ден.

Хроничното недоспиване е сериозен съвременен проблем, от който страдат милиони хора по света заради напрегнатото ежедневие, в което живеем. За да се подчертае важността на съня, вижте на какво са способни хората, които взимат необходимата доза сън всяка нощ.

Хората, които спят достатъчно, правят по-пълноценен секс

Липсата на сън изтощава. Енергията, необходима за изпълнение на ежедневните задачи едва стига за тях, камо ли за секс. Колкото повече спите, толкова по-сексуално мощни ще сте. Сексът е нещо, което не трябва да се прави просто така, защото трябва. Сексът е най-хубав, когато го правите с енергия и желание. А те идват само ако сте се наспали добре!

Хората, които спят достатъчно имат по-добро настроение

Настроението невинаги зависи от нещата, които ни се случват. Естествено е при лоши обстоятелства да не сме в добро настроение. Но когато не сме се наспали няколко поредни денонощия, настроението също страда.

В тялото се секретират определени вещества, само когато то е отпочинало добре. Когато не сме бодри, химичният състав в тялото ни се изменя така, че това влияе на настроението и нагласата към света.

Спете повече, за да сте по-често в добро настроение – това е важно за цялостното здравословно състояние.

Хората, които спят достатъчно страдат от хронични болки по-рядко

Страдащите от хронични болки по една или друга причина обикновено страдат повече през нощта. Здравият сън обаче спомага за намаляване на болките, затова е важно да се набавя необходимата доза сън от минимум 8 часа.

Хората, които спят достатъчно не чувстват хронична умора

Хроничната умора е проблем, който причинява множество заболявания и неблагоприятни състояния. Ако се наспивате добре, организмът ви ще има достатъчно време да се възстанови от натоварванията и стреса, което ще попречи на натрупването на хронична умора.

Хората, които спят достатъчно губят повече излишни килограми

Колкото повече време за сън отделяте, толкова по-малко калории приемате. Също така по време на сън метаболизмът продължава да работи, въпреки намалените си обороти. Хранителни вещества се разграждат, докато спим, като по този начин изгаряме мазнини.

Хората, които спят достатъчно са по-креативни

Когато мозъкът си е отпочинал достатъчно, той става по-креативен и изобретателен. Ако сте в бодро състояние ще сте по-способни да давате нови и уникални идеи, ще бъдете по-производителни и качествени в това, с което се занимавате.

Коментирай