Свободно време

Сравняването с другите в социалните мрежи е пагубно

Как да престанете да се сравнявате негативно с останалите, понижавайки самочувствието си?

07.09.2016г. / 15 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Социалните мрежи могат да доведат човек до дълбока депресия. Онези, които се чувстват нещастни със собствения си живот, лесно могат да изпаднат в дълбока дупка, сравнявайки се с приятелите си в социалните медии.

Преглеждайки съдържанието на другите, виждаме техните весели моменти, празненства, пътешествия, купони с приятели – все поводи за радости. Отстрани изглежда така, сякаш животът на другите кипи от вълнение, интересен е и винаги се случва нещо ново.

Това създава усещане у вас, че вашият живот е спрял. Навлезли сте в коловоз, който ви води все по-надолу и по-надолу. Потънете ли в подобни мисли, лесно ще изпаднете в депресия. Сравняването с другите е често срещано, особено при хората с ниско самочувствие, слаби социални контакти и липса на стабилна връзка.

Как да спрете да се сравнявате с другите в социалните мрежи?

Обърнете сравнението откъм положителната страна

Обикновено като се сравняваме го правим в негативен за нас план. Все ни се струва, че другите са по-щастливи от нас, изглеждат по-добре, правят по-интересни неща. Като се замислите, това изобщо не е вярно.

Струва ви се така, защото виждате само хубавите моменти. Никой не публикува скучни кадри от сивото си ежедневие. Ако направите списък с веселите моменти през седмицата ще осъзнаете, че и вашето ежедневие може би не изглежда чак толкова зле.

Започнете да сравнявате себе си с останалите в положителен план. Поставяйте акценти върху забавните неща, по които си приличат постовете ви, а не тези, които на вас ви липсват.

Забранете си негативното говорене

Докато човек не започне да си налага самоконтрол, няма оправия! Осъзнаването е най-добрият приятел в психологическите проблеми. Когато осъзнаете, че е време да пренастроите съзнанието си, нещата ще започнат да стават все по-лесни.

Не публикувайте негативни мисли, не пишете двусмислени статуси, не се самосъжалявайте публично пред приятелите си в социалните мрежи. Така няма да ви стане по-леко на душата, а напротив – ще потъвате все повече в негативните си мисли.

Радвайте се за другите

Негативното сравнение с другите поражда завист. Завистта поражда злоба. А злобата от своя страна трови собственото ни съзнание.

Обърнете тази негативна енергия на 360 градуса. Започнете да се радвате за другите. Харесвайте техните публикации и реагирайте позитивно на тях. Ще видите колко по-добре ще се почувствате, когато насочвате ракурса на своите възприятия първо откъм положителната страна.

Свързани статии

Не следвайте хората

Ако конкретни персони, които следите, ви карат да се потискате и да се сравнявате с тях – спрете да ги следвате. Техният поток от публикации ви дразни, кара ви да се чувствате зле, насища у вас чувство за малоценност? Просто ограничете видимостта на публикациите на тези хора спрямо вашия профил.

Не е нужно да се самобичувате по този начин. Мазохизмът има много проявления и едно от тях е това в социалните мрежи.

Забавлявайте се в реалния живот с истински хора

Това е най-доброто лекарство срещу ниското самочувствие, в крайна сметка. Живите контакти дават най-голямото удоволствие и лекуват всякакви емоционални рани. Колкото по-жив е социалният ви живот, толкова повече ще забравяте за виртуалния.

Снимки: iStock

Коментирай