Свободно време

Научни доказателства, че сте по-интелигентни от средното ниво

Първородните деца показват по-добри резултати на тестовете за интелигентност

04.05.2017г. / 15 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Не е нужно да сте изобретили нещо нечувано досега, за да се забележи вашата интелигентност. Не е необходимо да сте членове на Менса или да можете да запомняте необятни количества информация, за да докажете интелигентността си.

Научните доказателства ще ви помогнат да разберете дали сте по-интелигентни от средните стойности за повечето хора. Има някои показатели, които науката смята за достатъчна предпоставка за висок коефициент на интелигентност.

Вие сте първородно дете

Ако сте се родили първи – радвайте се! Проучване на учени от Университета в Единбург показва, че първородните деца показват много по-добри резултати на тестовете за интелигентност от своите братя и сестри и то още на 1 годинка.

Изследователите са прегледали резултатите на 5000 деца преди раждането им до 14-тата им годишнина. Те установили, че първородните деца научават по-бързо нова информация и подобряват мисловните си умения.

Псувате много и имате хулигански изказ

Хората, които често употребяват нецензурни думи, са по-интелигентни от средното ниво. Това показва американско проучване от Marist College В Ню Йорк.

За целта на проучването участниците трябвало да кажат много бързо поредица от думи, които им хрумнат. Едновременно с това те трябвало и да пишат думите. Учените открили странна закономерност – по-високо интелигентните хора използвали повече псувни и арогантен уличен език по време на упражнението.

Карали сте майка си да повръща, докато е била бременна с вас

До голяма степен интелигентността ни е предопределена преди да се родим. Изследователи от Университета в Торонто открили взаимовръзка между сутрешното гадене на бременната майка и коефициента на интелигентност при бебето.

Дължи се на по-високите нива на естрадиол и пролактин при жените с по-изразено сутрешно гадене. Тези два хормона от друга страна стимулират развитието на мозъка на плода.

Вие сте нощна птица

По-умните хора остават будни до по-късно. Това сочи английско проучване. Британските учени изследвали резултатите на повече от 20 хиляди юноши за период от 8 години. Те открили, че децата с по-високи коефициенти на интелигентност стояли будни до по-късно.

Учените смятат, че това се дължи на факта, че хората с по-висок коефициент на интелигентност са развили когнитивните си способности, за да преодолеят техния собствен циркаден ритъм.

Обичате да сте сами

Някои хора обичат да се усамотяват, да останат насаме с мислите си, да се занимават с любимите си хобита, да четат книга, да съзерцават. Някои го правят вкъщи, други сред природата.

Няма значение какви са предпочитанията ви за усамотение – всички те означават, че сте по-интелигентна личност според учените. Умните персони усещат удовлетворението от живота дори и сами. Те отделят време за приятелите си, но обожават и ценят времето, прекарано със себе си.


Свързани статии

Имате странно чувство за хумор

Хората с особено чувство за хумор са по-интелигентни от останалите. Черният хумор също е белег за завиден коефициент на интелигентност. Така смятат учени от Австрия. В проучването участие са взели 150 души, притежаващи черен хумор. Техните показатели били измерени по словесни и невербални признаци. Резултатите показват, че интелигентните хора често употребяват черен хумор като едновременно с това са и по-малко агресивни.

Пушили сте трева в училище

Много тийнейджъри опитват марихуана в гимназията. Учени от University College London направили експеримент с ученици, алкохол и марихуана. Учениците били на възраст между 11 и 20 години. Резултатите сочат, че тийнейджърите, желаещи да опитат марихуана имали по-добри резултати на тестовете за интелигентност.

Бюрото ви е кочина

Ако сте разхвърляна личност вероятно ще се зарадвате да научите, че това не е недостатък, а признак на висока интелигентност. Много изследвания сочат, че разхвърляните личности всъщност са далеч по-умни от останалите.

Снимки: iStock

Коментирай