Бременност

7 от най-странните симптоми през бременността

Кои са те?

14.05.2017г. / 07 04ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бременността е особен период от живота на една жена и като такъв често е белязан от странни симптоми. Ще се учудите как една бременна жена може да изпитва подобни състояния и симптоми по време на бременността, които на пръв поглед нямат нищо общо с нарастващото бебе в корема на мама.

Кои са най-странните симптоми през бременността?

Растеж на краката

Краката на бременната жена могат да нараснат с до 10 мм. Това си е направо почти цял номер обувки! Нарастването на краката се дължи на разхлабването на сухожилията и връзките между костите по време на бременността. Всичко от малкия таз надолу някак се разширява и отпуска с цел бебето да може да излезе по-лесно по време на раждането.

Оглупяване

Може да ви се струва, че някои бременни жени са леко оглупели, зацепват бавно или пък не могат да схванат нова информация. Това е напълно нормално, защото по време на бременността образуването на мозъчни клетки намалява до 4 пъти. Това явление в науката е обозначено като така наречения „бременен мозък“, който някак работи като на забавен каданс.

Не се притеснявайте, всичко ще се оправи около 2-3 месеца след раждането.

Косата спира да расте

На много жени им се струва, че косата им е спряла да расте. Настъпва паника и ужас как ще изгубят красотата на косъма си. Всъщност истината е, че растежът на косата просто се забавя невероятно много. Това кара бременната жена да си мисли, че растежът е спрял напълно.

Непохватност

Още един странен симптом на бременността е непохватността. Тя се дължи на разхлабените стави и сухожилия вследствие на хормоналните изменения в тялото на бременната жена. Може да се случи да падате, да се подхлъзвате, да стъпвате накриво или да губите равновесие, заради което трябва да внимавате.

Изострено обоняние

Високите нива на естрогена през бременността предизвикват силно изострено обоняние. Започвате да забелязвате миризми, които преди не са ви правили впечатление. Някои дори са толкова натрапчиви, че не можете да ги понасяте.

Метален вкус в устата

Това странно усещане през бременността се дължи на повишеното количество кръв и засиленото кръвообращение в този период. Кръвта е наситена с желязо и затова усещате неговия вкус в устата си.

Повишено образуване на газове (метеоризъм)

По време на бременността могат да се появят чести газове и разпъващо усещане в червата. Това се дължи на повишеното количество релаксин и прогестерон. И двата хормона предизвикват отпускане на мускулите, включително и гладката мускулатура на тънките черва. Така придвижването и обработката на храната се затруднява, което е предпоставка за образуване на газове.

Коментирай