Свободно време

5 начина да се справите с агресивни хора

След като ги разпознаете

07.06.2017г. / 12 54ч.
Мария Дуковска
Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

В днешно време е почти невъзможно на някакъв етап от живота си да не влезем в контакт или по-точно в конфликт с агресивен човек. Агресията сякаш е неизменна част вече от ежедневието ни – започва от сутрешните блокове, които гледаме с кафето на закуска, но от тях бълват новини за конфликти и сблъсъци, продължава с шофирането до работа, преминава през отношенията ни с колеги и началници в офиса и така, чак до вечерта. Почти неизбежно е да срещнем някой по-агресивен и озлобен човек, с когото ние трябва да се справим бързо и лесно, без да си навличаме негативи. Поне до следващата среща с подобен човек.

Преди да обърнем внимание на начините да парирате атаки, ето няколко признака как да разпознаете веднага агресора:

  • Прекъсват ви, докато говорите или говорят много високо с цел да ви заглушат;
  • Не позволяват да изкажете вашето мнение;
  • Често усещате в тяхно присъствие, че преминават границите на нормалното общуване;
  • Всяка интеракция с този човек води до напрежение;
  • Чувствате се емоционално изтощени след контакт с този човек.

Предлагаме ви 5 начина за реакция в такава ситуация.

Запазете хладнокръвие

В ситуация с агресивен човек от ключово значение е да запазите хладнокръвие, да не изпускате и вие нервите си. Отсрещната страна само това и чака, за да направи скандал или дори по-лошо.

Дишайте дълбоко и почнете да си гледате телефона или идете да си сипете вода. Направете нещо, което да ви разсее от негативните емоции и прибързаните действия.

Посочете агресора

В разговор, в който усещате, че посоката е много негативна, най-добре да бъдете директни, преди да е станало много късно. Използвайте фрази, които да успокоят ситуацията:

„Няма причина да се караме и да се изнервяме, ще разрешим проблема по друг начин.“

„Може ли да спреш да повишаваш тон, а да продължим нормален разговор?“

„Разбирам, че темата е проблемна за теб, но нека говорим като възрастни, без да се караме.“

Проявете емпатия

За миг се поставете на мястото на другия, опитайте се да разберете мотива му да е агресивен. Основната причина, която кара някого да бъде нападателен и агресивен е реакцията, че е заплашен и трябва да защити нещо или някого. Затова опитайте се да разберете какво кара другия да се държи така. Дали не е уплашен или объркан. Емпатията е добър начин да отминете конфликта без тежки последствия.

Бъдете със самочувствие

Свързани статии

Не се поддавайте на страха и покажете самоувереност, че и вие може да защитавате мнението и позицията си. Това, че се опитвате да разрешите конфликта без много шум, не означава, че давате право на другия да бъде агресивен. Поддържайте гласа си спокоен и равен. Не давайте възможност на другата страна да монополизира разговора, взимайте думата и вие. Покажете уважение, но искайте респект в замяна.

Фокусирайте се

Когато някой е твърде емоционален и разпилян, той губи поглед върху цялостния проблем. Тук е важно вие да се фокусирате и да не позволите разговорът да излезе от основната си тема за разискване.

Коментирай
3 rate up comment 1 rate down comment
Емпирик ( преди 6 години )
Нищо против изброените методи, но са изпуснати ефективните: мощна псувня и дрянова тояга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар