Свободно време

Харесвате ли турските сериали?

21.02.2010г. / 22 01ч.
Надежда Маринова
Харесвате ли турските сериали?

От няколко месеца родните телевизии се надпреварват да излъчват турски сериали. Едни ги харесват, други - критикуват, трети не гледат никакви серийни филми, независимо чие производство са. Децата от втори клас в едно столично училище дори са съчинили поговорка: "Който гледа "Листопад" ще получи косопад". Ето няколко мнения по въпроса:

Христина, 26 г., Димитровград
Гледам турски сериали още от първия излъчен до настоящия, който започна преди няколко дни. Ако не успея да изгледам серията, когато се излъчва, я гледам в Интернет, но не пропускам нито един епизод. Всеки сериал сам за себе си ни учи на нещо, дори ни съветва за живота – стига ние да го осъзнаваме. До сега не е имало турски сериал, който да не ме е впечатлил с нещо. Когато съм си у дома, с нетърпение чакам да започне поредната серия и се надявам че и за напред ще продължа да ги гледам. Турските сериали не са обикновени сапунки.

Веска,  66 г., Русе
Държа за българското, но се прекланям пред изкуството. Да, гледам турски сериали, които ми напомнят много за нашето минало. За нашите големи български семейства, с много деца и техния задружен живот, уважението към по-възрастните. Гледам сериалите "Листопад" и "Дъждовно време". Възхищавам се на големите артисти, които за няколко часа те карат да забравиш своя живот и се потопяваш в техните радости и неприятности. Заедно с тях плача и се смея, защото актьорите играят толкова добре, че неволно те карат да забравиш, че гледаш филм.

Недко – 58 г. и Валентина – 53 г., Ямбол
Не гледаме никакви сериали, включително и турските. Първо - това е губене на време и второ - какво нещо можем да научим от тях?

Светла, 75 г., София
Турските сериали могат да се гледат от деца, защото в тях няма нищо вулгарно, напротив – те са морални. Харесвам ги, но избирам по-стойностните. Гледам „Листопад”, който е направо класика, какъвто навремето беше немският сериал „Буденброкови”. Харесват ми типажите – героите са изградени много добре, личи, че филмът е правен по роман. Другите сериали ги пишат и снимат на парче. А тук има строен сюжет, артистите са много добри, филмът не е сладникав, не розовее. Конфликтът е сериозен и драматичен. В него виждам много от нещата от моето семейство – снаха ми, баща ми – патриархалното ни семейство. Всеки обед се събирахме около масата, четирите деца чакахме татко да седне, майка ми беше домакиня, тя сервираше и тогава започвахме да ядем. Целият този патриархален аромат носталгично ме връща в миналото.

Виктория, 12 г., София
Харесвам „Листопад” и „Незабравима”и „Хиляда и една нощи”. Гледам ги, но не редовно. Допадат ми, защото в тях има любов и страдание, най-различни неща. Харесва ми историята, която разказват.

Никол, 39 г. София
Сериалите са за хора с много свободно време - затова ги гледат предимно деца и пенсионери. Вкъщи трудно намираме време за новините и един филм през уикенда.

* * *

“Листопад” прилича на “Гераците”
"Животът на актьорите от турските сериали"
"Перла свършва щастливо"

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Росен ( преди 11 години )
Вярно е Ели, че ги дават по едно и също време и не е възможно да се гледат едновременно по нова и по би ти ви. Но затова е интернета. Ще се задоволяваме с гледане от там, което сме пропуснали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Бонбонка ( преди 11 години )
Обожавам ги!Никога не може душата ти да си отдъхне така с някоя американска боза, пълна с кървища, трупове и самоцелен секс. Чакам с огромно нетърпение всяка серия и изобщо не съм бабичка. Очевидно е, че интересът към тях е огромен, въпреки злобните коментари на снобите и вместо да се изследва това явление, вместо тези, които се занимават с телевизия да се запитат ЗАЩО, КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ за това, те не спират да плюят собствения си "***" народ, дето до гуша му е дощло от смърт и порно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 1 rate down comment
ot turcia ( преди 11 години )
Почти всичко в турските сапунки е лъжа и изопъчаване на действителността. Аз съм българка без каквито и да е примеси от турските българи и вече 15 години живея в Турция сред турци и според техните условия и разбирания. Добре познавам манталитета и характера им и спокойно мога да кажа,че %98 в сапунките е лъжа. Една жена не може да направи кариера,колкото и умна да е, ако няма могъщ татко,мъж ,любовник или рода.В семействата цари надлъгване и двуличие и всичко е стъпило върху меркантилна основа. Главното мото в живота им е - имаш ли пари, аз съм с тебе. Никой не помага без да има изгода за себе си или както те му казват кяр. Семействата им се разпадат доста бързо(особено последните7-8 години) и всеки от половинките си има свой отделен личен живот (важи за образованите, при необразованите мъжа е цар и жената е длъжна да търпи)Още много може да се напише, но нека оставим българина да се радва на приказките от хиляда и една нощ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
deana ( преди 11 години )
mnogo sa priatni za gledane.dobre che gi davat beshe mi pisnalo da gledam vse tapi amerikanski serialcheta s ubiistva iznasilvaniya i drygi gadosti.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
kritik ( преди 11 години )
"....А не е ли истина, че нашият морал и ценности са изградени именно от тях??? " НЕ! Не са! И тук говорим за качеството на филмова продукция, от която наистина можеш да научиш нещо, без значение дали са произведени от Холивуд, Боливуд или който и да е! Ако живота Ви се състои от това да изживявате чужди драми /и в повечето случаи нереалистични/ така да бъде, Ваша си работа:) и аз, като marti, 40 г., Sofia, с удоволствие открих, че по другите канали наистина има страхотни предавания! Успех на всички фенове и по внимателно с ностните кърпички:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Таня ( преди 11 години )
Несъмнено, множко са в момента. Разбраха, че се гледат и всички тв се втурнаха към тях. Да се търси обаче пропаганда тук е супер глупаво, плод на промити мозъци, каквито несъсмнено имаме много. Да не може да оцениш Листопад, е жалко, личи му, че е правен по книга, той е "дълбок" и различен. За съжаление някои хора виждат само турските имена и бит и се дразнят, избива ги някакъм странен патриотизъм...Ако се вгледат обаче, и особено ако си сетят какво е било преди, ще разберат, че хората откриват, че всичко е много близко до българите, че традициите и разбиранията са ни ужасно близки. И ме в това няма нищо антибългарско и срамно, това е живота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
разумен ( преди 11 години )
не гледам нищо вече, по простата причина, че по всички телевизии от 8 до 10 часа дават само сапунки.БТВ и НТВ заприличаха на долни кабеларки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Tania ( преди 11 години )
1 rate up comment 0 rate down comment
slavina ( преди 11 години )
opredeleno mnogo sa hubavi, no ne zabravqm i bulgarskite
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
до kritik, 40 г. ( преди 11 години )
"Хора-а-а осъзнайте се! На какво ще ви научат тези филми?! Ако до сега не сте изградили своите БЪЛГАРСКИ морални ценности то турските сериали ли ще ви научат? Срам!"А не е ли истина, че нашият морал и ценности са изградени именно от тях??? Освен това новите турски поколения не могат да поемат отговорност за делата на прадедите си, а тези които не могат да го проумеят, просто искат да си живеят в онова време или са от онези стотици българи, на които мрънкато и недоволството им е като сутрешно кафе! Моите извинения, не искам да обиждам който и да е, но и турците имат предимства и явно сериалите са едно от тях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар