Свободно време

Харесвате ли турските сериали?

21.02.2010г. / 22 01ч.
Надежда Маринова
Харесвате ли турските сериали?

От няколко месеца родните телевизии се надпреварват да излъчват турски сериали. Едни ги харесват, други - критикуват, трети не гледат никакви серийни филми, независимо чие производство са. Децата от втори клас в едно столично училище дори са съчинили поговорка: "Който гледа "Листопад" ще получи косопад". Ето няколко мнения по въпроса:

Христина, 26 г., Димитровград
Гледам турски сериали още от първия излъчен до настоящия, който започна преди няколко дни. Ако не успея да изгледам серията, когато се излъчва, я гледам в Интернет, но не пропускам нито един епизод. Всеки сериал сам за себе си ни учи на нещо, дори ни съветва за живота – стига ние да го осъзнаваме. До сега не е имало турски сериал, който да не ме е впечатлил с нещо. Когато съм си у дома, с нетърпение чакам да започне поредната серия и се надявам че и за напред ще продължа да ги гледам. Турските сериали не са обикновени сапунки.

Веска,  66 г., Русе
Държа за българското, но се прекланям пред изкуството. Да, гледам турски сериали, които ми напомнят много за нашето минало. За нашите големи български семейства, с много деца и техния задружен живот, уважението към по-възрастните. Гледам сериалите "Листопад" и "Дъждовно време". Възхищавам се на големите артисти, които за няколко часа те карат да забравиш своя живот и се потопяваш в техните радости и неприятности. Заедно с тях плача и се смея, защото актьорите играят толкова добре, че неволно те карат да забравиш, че гледаш филм.

Недко – 58 г. и Валентина – 53 г., Ямбол
Не гледаме никакви сериали, включително и турските. Първо - това е губене на време и второ - какво нещо можем да научим от тях?

Светла, 75 г., София
Турските сериали могат да се гледат от деца, защото в тях няма нищо вулгарно, напротив – те са морални. Харесвам ги, но избирам по-стойностните. Гледам „Листопад”, който е направо класика, какъвто навремето беше немският сериал „Буденброкови”. Харесват ми типажите – героите са изградени много добре, личи, че филмът е правен по роман. Другите сериали ги пишат и снимат на парче. А тук има строен сюжет, артистите са много добри, филмът не е сладникав, не розовее. Конфликтът е сериозен и драматичен. В него виждам много от нещата от моето семейство – снаха ми, баща ми – патриархалното ни семейство. Всеки обед се събирахме около масата, четирите деца чакахме татко да седне, майка ми беше домакиня, тя сервираше и тогава започвахме да ядем. Целият този патриархален аромат носталгично ме връща в миналото.

Виктория, 12 г., София
Харесвам „Листопад” и „Незабравима”и „Хиляда и една нощи”. Гледам ги, но не редовно. Допадат ми, защото в тях има любов и страдание, най-различни неща. Харесва ми историята, която разказват.

Никол, 39 г. София
Сериалите са за хора с много свободно време - затова ги гледат предимно деца и пенсионери. Вкъщи трудно намираме време за новините и един филм през уикенда.

* * *

“Листопад” прилича на “Гераците”
"Животът на актьорите от турските сериали"
"Перла свършва щастливо"

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
gallka ( преди 11 години )
откровенно казано за мен са си чиста проба пропаганда!нима е случаино че варвят толкова много подобни турски сериали едновременно по всички канали?определено няма нищо случайно...да ме извенят "феновете"...!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Dida ( преди 11 години )
Iv Garcia davaha niakoi ot turskite sapunki,no poradi lipsa na reiting gi spriaha.Sigurno garcite sa po-glupavi ot nas,che ne gi gledat? A?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
marti ( преди 11 години )
С тези сериали стана така, че открих колко хубави предавания има по другите канали. А с турските сериали откровенно ме изнервят и за мен си загуба на време. А и не мисля, че има какво да науча от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Ani ( преди 11 години )
Определено харесвам турските сериали- смислени, с добра игра и музика !Аз гледах всички серии на " Изгубени години " и " Да върнеш времето назад " - страхотни са !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
inj.Andreeva ( преди 11 години )
Много ми харесват.В тях няма кървища и порно.Говори се за обикновените неща от живота на обикновените хора.И се третира тежкия проблем на разлагане на патриархалния семеен модел под натиска на тоталитарните общества.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
nellita82 ( преди 11 години )
В началото аз също не ги одобрявах.Но в момента следя с голям интерес няколко и ще ви кажа че това са серияли които не натоварват . Доста от тях показват проблеми,ежедневие и дори дадени ситуации в които и ние сме изпадали.Много леки и не натоварващи човек филми.И колкото и нескромно да звучи само можем да се учим от тях.Защото ние имаме страшно добри актьори. .Силно се надявам скоро и ние да имаме тиакива филми и да жънем такъв успех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Nadia ( преди 11 години )
До скоро мислех, че гледането на сериали е загуба на време. Слушах как много по-млади от мен жени, пък и на моята възраст се прехласват като говорят за Шехерезада. През лятото случайно се загледах в една от сериите на "Перла".Много ми хареса. Хареса ми играта на актьорите, хареса ми сюжета, макар и доста сантиментален, но наред с това показва ценности,които ние сме загърбили и смятаме за отживелица-семейството, уважението към родители,подкрепата от най-близките. Същото може да се види и в останалите сериали, от които "Листопад" е класика в жанра! Браво на съседите! От където и да погледниш-актьорска игра, сюжет, да не говорим за чистотата на улиците, къщите, а за облниците можем само да цъкаме с език!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
kritik ( преди 11 години )
Хора-а-а осъзнайте се! На какво ще ви научат тези филми?! Ако до сега не сте изградили своите БЪЛГАРСКИ морални ценности то турските сериали ли ще ви научат? Срам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар