Майчинство

Увеличават с 6 месеца изчисляването на майчинството

30.11.2010г. / 09 44ч.
Аз жената
Увеличават с 6 месеца изчисляването на майчинството

От 1 януари 2011 г. срокът за изчисляване на обезщетението за майчинство ще бъде 18 месеца.

В момента майките получават обезщетение спрямо доходите, които са имали 1 година преди раждането. В България периодът на обезщетение за майчинство е най-дълъг спрямо този в ЕС – 59 седмици или 410 дни. През това време държавата плаща 90 % от средния доход за година назад.

Промяната се налага, за да се спре източването на Националния осигурителен институт. Освен това има жени, които като разберат, че са бременни, настояват от работодателя си да ги осигурява на по-висок доход, за да получават по-голямо обезщетение за майчинство след раждането. 
 
Проектът предвижда още, ако бременната е работила само година преди раждането, за липсващите 6 месеца доходите й да се базират на минималната работна заплата – 240 лв.

* * *

НОИ: Осигуряване, бременност и майчинство
Искат до 47-50 години да е възрастта за ин витро

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Бу ( преди 11 години )
Да му мислят тези от нас, които искат деца с по-малка разлика - за първото и да има нужния стаж, за второто - на минимално майчинство, но с две малки деца, и ех, ще настане такъв живот... Или ако не дай си Боже забременеете, без да имате 9 месеца стаж преди това (предполагаме, че следващите 9, чак до изтичането на водите, седите плътно в офиса/магазина/на трактора и бачкате, за да имате стаж, нали така!)...Ще накарат семействата съвсем да вдигнат ръце от тая държава и ще стигнем положение всички да са на социално майчинство, защото така или иначе е все тая, само дето част от хората ще се множат и плодят без колебание чак до отказ на репродуктивните органи.Да бяха приели данъчни и кредитни облекчения спрямо броя деца, вместо тая глупост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Виола ( преди 11 години )
Вече не знам на къде тръгнаха нещата.... хем искат от нас да раждаме по 3 деца ( и то здрави) в нормална за раждане възраст, хем искат и да имаме пък и достатъчно дълъг трудов стаж. А нас ни интересува явно и на каква сума ще сме се осигурявали в продължение на 18 месеца. Преди да родим или на грубо година преди изобщо да забременеем. Ами то по мойте сметки трябва след университета веднага да започваме работа за по 1000 лв минимум да си поработим 2 -3 години пък да раждаме и то едно след друго , нали.... какви са тези сметки не знам!!! Аз на 30 не мога да кажа, че съм си стъпила здраво на краката с мизерната си заплатка, че да издържам детето си, камо ли да претендирам за висок осигурителен стаж, за да раждам второ, трето и т.н. На всички им се иска хем да сме млади, хем да имаме много деца, хем да имаме и средства и хубави професии, че да можем да ги издържаме и отгледаме. истината е, че ако не са ни бабите, дядовците стринките и цялата рода да помага за едно дете, не знам къде ще му излезе края. И то ако не си самотен родител... абе.... толкова е омотана тази работа, че не ми се мисли.... просто ми е жал за хората, които ще ги хване този закон. Аз и сега едва се справям с едно дете. успех на хората, които искат 2 и повече!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Криси ( преди 11 години )
Живяла съм в чужбина в страна от Евросъюза от нас се искаше свидетелство за брак и раждане на детето преведени на английски и копие от трудовия договор на съпруга ми с който работи там, съпругът ми също е българин, детето беше родено в България, а България по това време не беше дори в Европейския съюз. И службите им решиха че моето дете има право на детски тяхните деца 100 евро на месец, а пък аз имам право на майчинство, на плащане че си гледам детето и на помощ от общината, което сумарно си прави една достойна сума и е докато детето навърши 3 години. И това само заради това че мъжа ми работи в тази държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Бу ( преди 11 години )
Ох, аман от спекулации със срока на майчинството! България НЕ Е с най-дълго високоплатено майчинство в ЕС, това е абсолютно неверно.- Швеция - 480 дни х 80% - срокът е по-дълъг- Румъния - 2 години х 85%- Германия - високоплатеното майчинство е кратко (14 седмици х 100%) + 67% до 1 г, но не повече от 1800 евро на месец и не по-малко от 300; имат право на 3 години допълнителен неплатен отпуск, в който срок се пази работното място и жените получават социални плащания, които обаче не се водят обезщетение за отглеждане на малко дете=майчинство В допълнение получават за всяко дете до 18 г без значение дохода на родителите 164 ? за дете на месец- Дания - 52 седмици (1 година) х 100%- Чехия - 28 седмици х 70%, за 2рата година - 633$/м, 3=422$/м, 4=211$/м- Литва - 52 седмици х 100% + 52 седмици х 85%- Словения - 1 година х 100%- Великобритания - от тази година 52 седмици, като за първите 6х90%, а останалите х 123 паунда на седмицакоито в момента съществуват в България. Имаме отрицателен прираст, висока смъртност сред децата, която е три пъти по-голяма, отколкото е смъртността в европейските страни, има и провал на модела на семейството като цялопостигне със стратегията е да се забавят негативните демографски процеси, които в момента съществуват в България. Имаме отрицателен прираст, висока смъртност сред децата, която е три пъти по-голяма, отколкото е смъртността в европейските страни, има и провал на модела на семейството като цялопостигне със стратегията е да се забавят негативните демографски процеси, които в момента съществуват в България. Имаме отрицателен прираст, висока смъртност сред децата, която е три пъти по-голяма, отколкото е смъртността в европейските страни, има и провал на модела на семейството като цяло."По думите му първата и основна цел, която МТСП иска да постигне със стратегията е да се забавят негативните демографски процеси, които в момента съществуват в България. Имаме отрицателен прираст, висока смъртност сред децата, която е три пъти по-голяма, отколкото е смъртността в европейските страни, има и провал на модела на семейството като цяло.Затова първата ни задача е именно да спрем тези процеси, допълни Димитров.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Касандра ( преди 11 години )
Гадове!!!!!!! Безумна, глупава държава, в която майките и децата са без стойност, на никого ме му пука за тях! От майките се иска сами да си гледат децата с 200-300 лева! Кка е възможно това?! Само в България е подобна ситуацията, я погледнете нормалните страни - Англия, Швеция, Норвегия, Франция, за децата и майките се дават страхотни преференции, и майчинство, истински пари, с котио да отгледаш децата си достойно. Без да се стискащш за едно зрънчо...... Докога ще продължава този цирк????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар