Майчинство

Бебето и неговите първи часове в плувния басейн

За здраво и щастливо бебе

02.08.2013г. / 12 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Знаем, че плуването е изключително полезно за здравето. Хубаво е всяко дете да може да плува. Но любовта към спорта и водата се създава още в първите месеци и години. Тъй като всяко бебе се нуждае от активност, лятото е сезонът, в който можем да въведем бебето в света на плуването.

Бебешките занимания във вода са забавни, полезни и ще осигурят здрав сън на малкото човече. Кога най-рано можем да заведем бебето на плуване? Добре е да минат поне шест седмици. Ако вие сте родила не по естествен път, а чрез секцио, трябва да изчакате по-дълго време (освен ако таткото или друг член на семейството не се заеме с тренировките).

Вече и у нас се предлагат такива курсове, в които с помощта на инструктор бебето се забавлява във водата. Температурата на водата в басейна (или ваната) трябва да е около 32 градуса. Започнете с десет минутни „тренировки“ като постепенно достигнете до 20 минути.

Ако бебето е под една година, престоят в басейна (ваната) не трябва да е повече от 30 минути. Как да предразположим бебето във водата?

  • Когато сте във водата дръжте бебето близо до вас и не го изпускайте от поглед
  • Не спирайте да му говорите
  • Когато се чувствате по-уверени (когато бебето е по-голямо и сте натрупали няколко часа тренировки) може да го отдалечите на няколко сантиметра от себе си (като не спирате да го крепите с ръце), да го разхождате из водата
  • Когато отивате на плуване може да вземете с вас и някои от играчките, с които си играе в домашната вана. Това ще го забавлява и отпусне допълнително.

Не забравяйте да носите със себе си суха хавлия, пелени, шише с вода, мляко и някоя друга бисквитка. След тренировки във водата и малки и големи огладняват.

Всички упражнения, които ще научите там ще са изключително полезни за бебето. Плуването действа успокояващо на децата, освен това ще заздрави връзката между вас. Преди да се запишете на тези занимания обаче е добре да се консултирате с вашия педиатър.

Коментирай