Семейство

План срещу губене на детето в тълпата

Не се паникьосвайте!

30.01.2014г. / 15 25ч.
Илияна Николова
Снимка: sxc.hu

Снимка: sxc.hu

Оживените места са ужас за повечето майки. Да изгубиш детето си е може би един от най-големите родителски страхове. За местата, където има вероятност да изпуснете детето от поглед, е добре да имате план за действие. Това ще ви създаде усещане за сигурност, ще съкрати времето, в което ще се чудите как да постъпите най-напред и ще ви помогне да не губите ценно време.

Ето какво можете да направите, когато предприемате излизане на оживени места, където потенциално детето би могло да се изгуби.

Преди да излезете от вкъщи

Напишете на едно листче телефонните номера, на които може да се звъни в случай, че детето се изгуби. Сложете го в найлоново пликче, за да не се мокри. Прикрепете го от вътрешната страна на дрехата на детето така, че да е скрито.

Облекло

Преговорете още веднъж кой с какво е облечен преди да излезете. Можете да го направите като невинна игра, за да провокирате интереса на детето, ако е прекалено малко, за да вникне защо всъщност го правите. Няма да е зле въпреки това да му обясните какво се прави в случай, че се изгуби.

Снимка

Ако препълненият мол ви смущава и се притеснявате, че подобни места са потенциално поле за изгубване на деца, преди да излезете се снимайте заедно. Предимството на днешните цифрови технологии позволява мигновено да запечатите детето си с днешното му облекло и външен вид, в случай че се наложи. Дано не се стига дотам!

Сборен пункт

Инструктирайте детето или децата (ако имате повече) къде трябва да отидат в случай, че изгубят мама или татко от поглед. Ако се наложи вие ще знаете, че там е мястото, където първо трябва да проверите!

Свързани статии

Помощ

Обяснете на детето, че в такива моменти е хубаво да помоли някой възрастен за помощ или да намери някой униформен господин, на когото да обясни какво се е случило. Подчертайте много добре, че в никакъв случай не трябва да тръгват с непознати!

Отговорност

Никога не се доверявайте на непознат да пази детето ви докато вие искате да свършите нещо – да влезете до някой магазин (ако сте в мола), да отидете да се изкъпете (ако сте на море), да отидете до тоалетна (ако сте на паркинг на голям хипермаркет) или каквато и да е подобна ситуация! Никой няма да има грижата за вашето дете така, както вие я имате!

Не се паникьосвайте

Ако се случи детето да се изгуби, действайте мигновено по плана, но без да се паникьосвате. Паниката пречи на трезвата мисъл. Колкото и да е трудно, поемете дъх и подредете точките от плана в главата си. Помнете – не трябва да губите ценно време във вайкане!

Коментирай