Майчинство

Непослушното поведение при децата – какво го предизвиква?

И как да се справим

03.02.2014г. / 14 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Тъкмо детето е поотраснало и започваме да си мислим, че най-после се държи като малко по-възрастен. Вместо това то изведнъж започва да се тръшка, да реве неистово, да тропа с краче и да се държи като бебе!

Защо го правят? И как да се справим в такива ситуации и с такова държание? Ето как могат да се овладеят такива неуправляеми ситуации.

Послъгване, измисляне на истории

Децата често лъжат по инерция, за да не им се карат родителите. Родителите обикновено много добре знаят кога казват истината и кога се озъртат и казват онова, което искат да чуете. Правят го, защото се страхуват от наказание или защото не искат да ви разочароват.

Подиграване

Това е естествено поведение най-вече към братя или сестри, но и към други членове на семейството. Децата го правят, защото искат да се почувстват по-силни или за забавление. Не го приемайте като някакъв сериозен сигнал.

Това, което можете да направите, е да обясните на детето за чувствата на отсрещния човек и че поведението му може да го нарани.

Погаждане на гадни номера

Това също е начин да покажат надмощие и да се почувстват по-силни. Също за да ви накарат да им обърнете внимание. Можете да им обясните кои неща влизат в рамките на допустимите шеги и кои не. Нека разберат, че шегата не бива да е подла, а смешна. Обърнете внимание отново върху чувствата на другите.

Свързани статии

Драматизиране

Често срещано поведение, което се проявява най-често, когато детето не желае да направи това, което искате от него и когато иска вашето внимание. Наблюдава се също при деца, които са възпитани по-либерално и нямат ясно очертани граници на поведение.

Ако усетите, че детето наистина изпитва някакви страхове в този момент и драматизирането идва спонтанно и искрено, не го отминавайте. Поговорете с него за това, което го притеснява и обяснете, че проблемът всъщност не е толкова сериозен. Разбира се, ако ситуацията го позволява.

Вдетиняване

Поведение, срещано при по-големи деца, които се опитват да копират по-малките си братя или сестри с цел да привлекат вниманието ви – отново! Грижата и вниманието към по-малкото дете понякога в очите на по-голямото може да изглежда така, сякаш обичате малкото повече. Това, естествено, не е така, но за да го разбере детето трябва отново сериозно и искрено да му обясните как стои въпроса при гледането на бебета.

Коментирай