Майчинство

Млечница

21.06.2007г. / 11 49ч.
Аз жената
Млечница

С медицинския термин кандида се означава т. нар. млечница. Това е състояние, при което в устата на бебето и в млякото по зърната на кърмещата майка има гъбички. Среда за развитие гъбичките намират в млечните канали, в млякото по зърната на гърдите и в бебешката уста. Кандидата се открива и при некърмещи жени, дори и при мъже.

Като предразполагащи фактори за развитие на млечница при майката се считат вагиналната инфекция малко преди бременността и по време на самата бременност, а също така времето, през което се появяват първите симптоми и честите вагинални инфекции при някои жени.

Друг фактор са антибиотиците, които майката взима преди и по време на самата бременност, при самото раждане.

Известно е, че е неизбежно предписването на антибиотици при секцио, при стрептококова инфекция, при превантивно лечение на майката преди раждане.

Честата и дълготрайна употреба на антибиотици също е предразполагащ фактор за кандидата. Към рисковите фактори се отнасят антибиотици предписвани на бебето, употребата на стероиди от майката, травми на зърната и рагадите, които са входна врата за инфекции и които изискват консултация със специалист.

Други фактори за възникването на млечница са употребата на контрацептиви съдържащи естроген, недостатъчната хигиена на кърменето, използването на влажни тампони за гърди или такива, които съдържат изкуствени материали, използване на биберон от бебето, грешки в диетата на майката, като например изкуствени подсладители и захарни изделия в голямо количество.

От заболяванията, които предразполагат към инфекцията, трябва да се подчертаят диабетът или анемията при майката.

Един от основните симптоми за млечница при майката е болката в зърното или гърдата, която се появява от самото раждане и продължава по време на кърмене или след него и не се повлиява с подобряване на самото кърмене или с увеличаването на лактацията, разранените и напукани зърна, вагинална инфекция.

При бебето симптомите са нетипични обриви, бели петънца в устата, по венците, по бузите и езика, отказ от сукане поради възпаление на устата, увеличени газове в червата, но е възможно и да няма видими симптоми.

Няма точен метод за диагностициране на млечницата, но е добре да се започне лечение дори и при съмнение за млечница. Ако настъпи подобрение след предприетото лечение се счита, че има инфекция и диагнозата е потвърдена. Резултатът от лечението обикновено се проявява след около четири дни, но трябва да продължи до една-две седмици, за да се излекува напълно. Лекарствата не са противопоказани за майката или бебето, а също така не се изисква да се прекъсва кърменето.

Трябва да се има предвид, че кандидата може да е съпроводена и с други бактериални инфекции, така че, ако не се усеща облекчение, трябва да се обърнете към специалист.

Много е важно да се спазват следните хигиенни правила за предотвратяване на повторно инфектиране: често измиване на ръцете и зърната на гърдите, изваряване по 20 мин. на всички шишета, биберони, играчки, които са в контакт с бебето, използването на памучни пелени вместо памперси за определен период, дезинфекция с белина на дрехите, сушене на слънце на прането..

Млечницата е често срещано, но не безобидно заболяване, което трябва да се лекува своевременно.

Коментирай