Майчинство

Как да научим детето да обича тялото си?

Научете се да приемате комплименти

28.04.2014г. / 14 22ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Всички ще се съгласят, че е изключително важно да учим децата си да имат високо самочувствие. Това помага много в живота, в намирането на място в социума, кариерното израстване и най-вече – в личния живот.

В голяма степен външността, тялото имат централна роля в изграждането на самочувствието, на себеусещането, на положителната оценка на това какви сме и как ще ни възприеме светът. Затова е добре от най-ранна детска възраст да се постараем да предадем на децата си обичта към собственото тяло, да ги научим да ценят външността и да откриват красотата в нея.

В следващите редове ще откриете възможно най-синтезирани начините, по които най-добре да посъветвате децата си как да уважават тялото, в което ще изживеят целия си живот. Съгласете се – живот в омраза и срам от себе си е истинско наказание! Съветите ни са насочени преди всичко към родители, които чрез собствения си пример да настроят децата положително към външността им, независимо каква е тя.

Обичай тялото си!

Ако не се чувствате добре в собственото си тяло, на децата ви ще им бъде трудно да заобичат собствените си тела, защото личният пример на родителя е от първостепенно значение. Запомнете – ние, родителите, сме водачите на нашите деца в буквален и морален смисъл!

Обръщайте внимание на начина, по който говорите за тялото си!

Колкото по-често казвате: „Ох, колко съм дебела! Трябва спешно да отслабна, че баща ти няма да ме харесва повече!“, толкова повече втълпявате на детето, че е срамно да не изглеждаш като изваден от модно списание.

Включвайте децата си в спортни мероприятия!

Включването на децата в активното спортуване възпитава у тях чувство на навик и отговорност към собственото тяло. Добре е да разберат колко важно е не само да поддържат фигурата си красива, но по-важно е тялото да е здраво, а това се постига изключително със спорт.

Обръщайте внимание на храната

Вместо да мрънкате постоянно на детето какви полуфабрикати и сладкиши яде в училище, постарайте се да осигурявате винаги прясна и здравословна храна у дома. Така детето подсъзнателно чрез мощния метод на примера ще изгради своите механизми на селекция спрямо храната.

Свързани статии

Подбирайте думите си много внимателно!

Авторитетът на родителя е важен за децата и критиката и неодобрението могат да бъдат много вредни, ако са отправени чрез грешните думи. Внимателно подбирайте думите и начина, по който ще критикувате външния вид на детето, за да не отключите депресивни състояния, омраза и срам у детето. Особено в училищна възраст децата са много склонни да развиват хранителни проблеми (анорексия, булимия или системно преяждане), затова подходът трябва да е изключително сдържан и внимателен.

Външният вид не е всичко!

Обучението на децата в това да изградят положителен образ за телата си включва обяснението, че външната красота не е всичко на света. Тя е преходна и субективна. Тя не е самоцел и начин на живот. Тя е многопластова и включва и вътрешната красота, ценностите и добродетелите на човека.

Научете се да приемате комплименти

Ако на всеки комплимент отговаряте с реплика, омаловажаваща комплимента, вашето дете ще свикне колко неудобно е да получаваш комплименти. Вместо това бъдете винаги приветливо настроени към положителните оценки!

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 9 години )
3 rate up comment 0 rate down comment
jujka06 ( преди 9 години )