Семейство

Как да изразим обичта към детето си?

Отделяйте цялото си внимание към децата си

31.03.2014г. / 12 50ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Надали има родител, който да не обича децата си! Различните родители изразяват обичта към децата си по различен начин – чрез приготвяне на любимите им лакомства, чрез прегръдки, чрез думи, чрез стремеж към осигуряване на добър живот и образование. Но има родители, които безспорно обичат децата си, но натюрелът им ги затруднява в изразяването на тази любов.

Как точно да изразите обичта към децата си? Как да разчупите отношенията си и всячески да покажете чувствата си? Ако нямате достатъчно въображение или просто искате да почерпите идеи за нови начини за израз на привързаност и обич, вижте нашите предложения!

Ходете заедно на разходки

Ако децата ви са малки – водете ги в любимото им детско заведение, където да хапнете любимото си лакомство или да изпиете любимия шейк! Ако пък са поотраснали – не пропускайте да се разходите заедно в парка, по магазините или да изпиете едно кафе заедно. Разговорите като приятели сплотяват родители и деца повече, отколкото сте предполагали.

Разказвайте им истории за себе си

Всички пазим фотоалбуми, пълни с бебешки снимки, на които с усмивка казваме „Усмивки от старите ленти“. Разглеждайки цветните и черно-бели спомени, разказвайте на децата си своите лични истории, накарайте ги да почувстват колко много означава за вас, че сте част от един общ спомен.

„Обичливи“ бележки

Оставяйте си бележки, които да подсещат за обичта ви. Дори когато ви няма, децата ви ще знаят, че мислите за тях с любов. Непринуден начин да изразите онова, което изпитвате.

Чакайте ги пред вратата

За големите деца е дразнещо, когато майка им ги чака трепетно на входната врата, когато се прибират късно през нощта. Но вътрешно знаят, че го прави от любов. За малките деца това е много важно, защото майчината закрила все още е тяхна силна опора. Да се приберат вкъщи при мама и тати за малките деца е цяло щастие.

Хвалете ги, когато смятате, че заслужават

Никога не пропускайте, когато детето ви заслужава похвала. За всички деца е много важно да забелязвате успехите им, те ги постигат заради вас! Нека знаят, че сте горди с тях!

Измислете си тайна думичка на обичта

Която само вие да си знаете, да бъде нещо като код, който да изразява любовта ви, без детето да се чувства засрамено, например, от околните.

Водете дневник със снимки на децата си

Дневниците, които събират историите, преживели децата ви, говорят много повече от думите.

Игнорирайте телефона си заради тях

Ако постоянно приемате делови обаждания като игнорирате децата си, не им обръщате внимание, когато искат да ви споделят нещо или да поискат помощ, вие накърнявате силно чувствата им. Няма по-добър начин да изразите обичта си от това да засвидетелствате достатъчно внимание към децата си!

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Цвети ( преди 10 години )
Е, трябва да е съобразено с възрастта, разбира се. Тийнче ти внимавай в час по български ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 10 години )
ама тийновете в някакъв момент не искат вече расхотки с мама
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Фифи ( преди 10 години )
Благодаря, Ви за полезната информация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Цвети ( преди 10 години )
Колко хубаво! :) Винаги се старая да правя поне по едно от тези неща на ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Здраве и красота