Майчинство

Как наказанията повлияват детската психика?

Важна е връзката между вас и детето, вместо действието по метода на подчинението, за постигане на дисциплина

12.05.2014г. / 14 35ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Методът на възпитание чрез наказания датира от векове. Родителите често изпадат в безпомощност, когато детето не желае да се подчини или да изпълни онова, което се иска от него. Други родители пък смятат, че само чрез наказание детето може да осъзнае грешката си и да не я повтори.

Понякога обаче наказанието може да доведе до дълготрайна психическа травма, което не е задължително във всички случаи, но при по-тежки видове наказания има вероятност да се случи. Наказанията могат да предизвикат множество негативни ефекти, които често водят до нечестност, бунт, отдалечаване в отношенията родител-дете. Според специалистите, огромно значение имат видът наказание и начина, по който то е поставено от родителя.

Наказанието има за цел да остави белег в съзнанието на детето от лошото преживяване, което евентуално да го накара да не повтаря грешките, пакостите и непослушанието си. Но какви могат да бъдат най-сериозните последици от тежките наказания?

Страх, недоверие и нечестност

Последица от наказанията може да бъде силният страх от наказанието. Тогава детето започва да лъже за всичко, само и само да не бъде наказано. Така се поражда изкривено чувство за чест и доверие. По този начин се постига обратният ефект – вместо да научим детето на честност и доблест, то свиква, че може да върши неприемливи неща и да ги прикрива с лъжа. Така наказанието може да се отрази много негативно в дългосрочен план. Създава се недоверие между родителя и детето, което е предпоставка за поява на същинска пропаст между тях.

Свързани статии

Изкривява мотивацията

Някои родители смятат, че чрез наказанието ще накарат децата да преосмислят поведението си и мотивацията им ще бъде продиктувана от собствено убеждение. В повечето случаи обаче не става така. Суровите наказания видоизменят мотивацията и тя става външно обусловена, тоест чрез натиска на родителите. Ако в наказанието е намесен и бой, тогава изобщо не може да се очаква осъзнаване на проблема от страна на детето, а задълбочаване на страха и липсата на себеуважение.

Практически алтернативи

Има много алтернативи на наказанието, които предполагат осъзнаване на грешките на детето и превъзпитаване. Добре е да се използват начини, които да не оставят траен белег в детското съзнание и които да не действат по метода на животинската дресура. Имат се предвид ефективни начини, които да регулират емоционалното състояние на детето, да го насочат към разбиране на забележката на родителя. Всичко това става с достатъчно говорене, обяснение, търпение от страна на родителя.

Можете да оставите детето да избере как точно смята за добре да реши проблема. Делегирането на отговорност и задължения е ефективен метод, подтикващ към съзряване и оценяване на собствените грешки. Така децата се научават да преценяват действията си и това как те се отразяват на околните. По този начин се изгражда способност за вземане на решения, сътрудничество и дисциплина.

Съсредоточете се върху връзката между вас и детето, вместо да действате по метода на подчинението, за да постигнете дисциплина.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
! ( преди 9 години )
Става дума за тежките наказания в текста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 9 години )
Наказанието поражда само злоба и желание за отмащение у детето, Деси. Не е приемливо в никой случаи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 1 rate down comment
Деси ( преди 9 години )
Не съм съгласна със статията, защото е неточна. Описва само крайността, когато наказанията са необмислени. Методът с даване на санкции и привилегии и много успешен, когато те са договорени предварително. По този начин детето (юношата) знае какво ще стане, ако наруши правило. Тук то вече носи отговорност за действията си, което само по себе си и много добро качество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време