Майчинство

Децата и различните компютърни игри – какво е влиянието?

По какъв начин влияят различните видове компютърни игри върху детската психика?

07.06.2014г. / 14 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Компютърните игри са завзели живота на възрастните отдавна. Във всеки възрастен живее по едно непораснало дете. Но какво влияние могат да имат компютърните игри над детската психика?

Вече е почти невъзможно родителите да откъснат децата от компютърните игри, просто защото живеем в такова време, в което цялостното откъсване от каквото и да било, е много трудно.

Какво е влиянието на различните видове компютърни игри върху детската психика?

1. Децата и компютърните игри със стрелба

Основната цел на игрите със стрелба е убийството. Колкото повече – толкова по-успешна е играта. Какво може да научи детето от тази игра? Да убива. Още повече – животът губи своя смисъл, както собственият, така и на другите.

Потвърждение за това са множеството убийства, извършени от деца. Според статистиката, освен семейната и социалната среда, голямо влияние имат и компютърните игри със стрелба за провокиране на девиантни прояви, свързани с насилие над други.

2. Децата и стратегическите компютърни игри

Много хора, включително и родители смятат, че игрите-стратегии са полезни, защото развиват фантазията на децата, уменията им за логическо мислене и знанията им. Много от стратегическите игри са с исторически сюжет, но всъщност той често е силно изопачен за целите на стратегията, от което децата не научават нищо съществено, в крайна сметка.

Игрите-стратегии също са силно свързани с цели, свързани с убийства, узурпиране и въвеждане в робство, така че според детски психолози, ценностите, на които учат, далеч не са за пример. Единственото добро влияние е, че децата се научават да планират събитията, което ще им бъде полезно в бъдеще.

Свързани статии

3. Децата и спортните компютърни игри

Спортът е затова – да се практикува, не да се играе виртуално. Много по-добре е децата да играят в реално време, вместо да си представят, че играят. Има становище, че спортните компютърни игри развиват издръжливостта, ловкостта, гъвкавостта и силата. В действителност, само високотехнологичните симулатори могат да имат този ефект.

4. Децата и игрите, свързани с фантастични светове и пътешествия

Компютърните игри-странствания са една виртуална реалност, която отвлича детето далеч от собствения живот и развитие. Дете, прекарващо прекалено много време в такива игри, развива съмнителни умения и знания, които са неадекватни за истинския свят.

5. Децата и развиващите компютърни игри

Такива игри има за деца и възрастни. Някои от тях са наистина развиващи и полезни, има голямо разнообразие. В много от тези игри се налага четене, рисуване, смятане, проучване, което дава наистина полезни знания в много области. Те учат на логика и развиват вниманието.

Изводът е, че компютърните игри не са подходящи за най-ранна детска възраст. Дори да става дума за по-напреднала училищна възраст, всяко допускане на детето до някакъв тип игра трябва да става след щателно проучване на играта от страна на родителя.

Коментирай
2 rate up comment 1 rate down comment
Finder ( преди 9 години )
Това е най - *** нещо, което видях днес, а днес видях изключетен брой *** неща. Още по - *** е, че авторката и плиткоумните й колеги "родители" няма да се осъзнаят и ще считат тая глупава теория за вярна и ще отгледат също толкова плиткоумни деца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
Jester ( преди 9 години )
Така.. мили... ***... Създадена е една система наречена ESRB, която слага рейтинг на игрите и те не би трябвало да се продават на лица под дадения рейтинг. Игрите със стрелба, които споменавате са Rated M for MATURE... което е 17/18+, стратегиите и фентъзитата са обикновено T for TEEN. Това означава, че лица под тази възраст, би трябвало да не могат да играят тези игри, понеже не би трябвало да им бъдат продадени. Това, че вие давате пари на децата си да купуват такива игри или даже вие им ги купувате.. е напълно друг проблем. Та, най-мило ще ви го кажа.. Не обвинявайте игрите, за да не ви теглим по една майна и един нож. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 2 rate down comment
BLuZz ( преди 9 години )
da se nauchi da igrae adc i da spre da pishe typi statii,kovra noob
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 1 rate down comment
cilium ( преди 9 години )
7 rate up comment 1 rate down comment
Joker ( преди 9 години )
И как стана така че .... авторката не е играла игри .... а пак е *** ? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 5 rate down comment
Тц тц тц ( преди 9 години )
До Косьо: Ми давай си на детето да убива и взривява! Простотия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7 rate up comment 1 rate down comment
Косьо ( преди 9 години )
Това със сигурност е една от най-*** статии, които съм чел напоследък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 1 rate down comment
до fly ( преди 9 години )
Точно така, прекалява се вече с тия глупости. Всички тези игри могат да бъдат и полезни, ако играенето се контролира от възрастния и се изтъкват и полезните неща. Не е ли по-добре детето ако е агресивно, да привикне да трепе чудовищата на компютъра вместо децата в училище? Медала има 2 страни винаги...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12 rate up comment 2 rate down comment
fly ( преди 9 години )
Четейки статията, човек ще си помисли, че преди време, когато е нямало компютърни игри е нямало и убийства.. Бе я дайте малко по сериозно! Промивате мозъци с безмислени статии. Автора да се накаже с поне 100 часа Counter-Strike, 50 часа StarCraft и два филма на ужасите..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 6 rate down comment
kamelia_ivanov ( преди 9 години )
Според мен някои игри не влияят добре !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар