Семейство

Как да отдалечим детето от компютъра?

21.06.2012г. / 14 28ч.
Мария Дуковска
Как да отдалечим детето от компютъра?

ЕДин от най-сериозните проблеми в семейството е как родителите да откъснат децата от компютъра. За никого не е тайна, че през последните години българските деца масово затлъстяват, доказано и статистически.

Факторите, отговорни за това явление са няколко: нездравословната храна, съчетана с консумацията на много газирани, сладки напитки и най-вече липсата на движение.

Нали добре помните вашите летни ваканции като деца? Нямаше компютри, телевизионните канали бяха само два (или за по-младите няколко на брой), и основното забавление бяха игрите навън. Сега, за съжаление, все по-рядко наблюдаваме децата си как играят навън. Тяхното забавление е виртуалният свят, игрите „навън“ се случват в една кутия.

Как можете да ограничите влиянието на компютъра върху децата?

1. На първо място не забранявайте. Това няма да помогне, а само ще озлоби детето и то ще започне да го търси още по-напористо. Не крийте кабели и мишки, така подчертавате ролята на компютъра и факта, че ви е трудно да се преборите с влиянието му.

2. Измисляйте игри за децата, които включват разходка навън. Поход в планината, басейн или дори само разходка в близкия парк.

3. Намерете си приятели с деца, които мислят като вас и искрено желаят детето им да си играе навън, а не да виси цял ден пред компютъра.

4. Включвайте се в игрите му. Във възрастта между 2 и 10 години децата попиват всичко, което виждат у родителя. Ако вие им дадете пример, че карането на колело е истинска забава, те няма и да се сетят за компютъра.

5. Ходете на цирк, куклен театър или концерти. Опитайте да намерите забавления, които включват излизане навън.

6. Ако времето не предразполага към излизане и трябва да останете вкъщи, занимавайте се с детето. Колкото по-често то ви вижда залепени за екрана, толкова по-силно ще иска да ви подражава. Играйте на монополи, „не се сърди, човече“ или пък четете заедно книжки. Всичко, което вие му предложите за игра, ще го отклони от идеята да играе компютърни игри с часове.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай