Майчинство

Съвети за правилно приготвяне на бебешка храна

Хигиената е от огромно значение

16.07.2014г. / 14 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Бебешката храна, приготвена вкъщи, е най-добрият вариант за хранене на невръстното ви бебче. Най-лесният начин да приготвите пюре за бебето е да смелите един банан, да му добавите малко авокадо и готово!

Но има и други хранителни съставки, които постепенно се добавят към менюто на бебето и е добре да сте запознати с начина на обработка и хигиенните норми, които трябва да се спазват при подготовката на бебешката храна.

Съвети за безопасно приготвяне на храната за бебето

Най-важно е измиването!

Въпреки че кухненските инструменти и оборудване трудно се стерилизират , все пак е важно да се стараете да поддържате много високо ниво на хигиена. Направете тази процедура навик, рутина, която да спазвате ежедневно.

Дръжте кърпите, покривките и гъбите максимално чисти.

Суровото месо, рибата могат да замърсят останалите храни. Затова ги съхранявайте отделно в хладилника и винаги мийте ръцете си след като ги докоснете.

Свързани статии

Дъските за рязане, приборите, чиниите, уредите – всичко трябва да бъде добре почистено преди употреба при подготовка на бебешка храна. Ако са били в контакт със сурово месо веднага ги измийте старателно.

Микробите в хладилника се размножават екстремно бързо, затова е необходимо регулярно почистване всяка седмица. Важно е хладилникът да е чист, защото бебешката храна не бива да престоява прекалено дълго на топло. На стайна температура може да престои не повече от 2 часа. След това трябва да се изхвърли.

Онова, което бебето не е успяло да изяде, трябва да бъде изхвърлено. Не оставяйте за дояждане, рискувате бебето да се зарази.

Зеленчуците за подготвянето на пюре също не трябва да бъдат подценявани. Те могат да съдържат много нитрати, което е вредно не само за здравето на бебето, но и на възрастните. Измивайте много старателно плодовете и зеленчуците под течаща вода. Съхранявайте готовите пюрета в хладилник под плътно затварящ се капак.

Коментирай
10 rate up comment 0 rate down comment
tani80s ( преди 9 години )
"А и нищо не пречи сокът да се сипе в биберона, нали?"Ми не,не пречи на тези които хранят с АМ.Моето беше само на кърма,от гърда директно.Шише никога не е приемал или ползвал.Ще питате тогава как е пиел вода.Не е пил,не защото не съм му давала,опитах веднъж и я изплю.Дадох в 6-ти месец със стартиране на захранването
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11 rate up comment 0 rate down comment
tani80s ( преди 9 години )
Мързелива не мога да се нарека при положение че сама готвя храната на детето си от самото захранване.Сок на 40 дни не се дава.Така мислят само майките които слушат допотопните съвети за кърмене и захранване на педиатърките. :) Мъжът мие лекар,от новиата генерация,тези които ще сменят старите след няколко години.Има колежки които специализират сега "Педиатрия"-според техните учебници първите 6 месеца бебето има нужда само от кърма,захранването започва не по-рано от 4 навършени месеца т.е. началото на 5-ти със зеленчуково пюре или оризова каша.Сок на 40 дневно бебе се води страхотна грешка довеждаща до увеличаване на коликите,увеличаване опасността от колити,гастрити и алергии.А и при кърмено бебе не е необходимо понеже получава всичките полезности на плода от кърмата.Предпочетох да се доверя на тези съвети вместо на съветите на педи,която ме съветваше на 30-ият ден да спирам нощното хранене със захарна вода,да кърмя на 4 часа,да давам АМ след всеки проблем с кърменето...И затова не съм се оплаквала че "нямам кърма".Всеки слуша който иска,но да ми вменявате мързел заради вашата неимформираност е смешно и нагло.Хайде,приятно четене :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 3 rate down comment
Анонимен ( преди 9 години )
А и нищо не пречи сокът да се сипе в биберона, нали? Въпреки, че лъжичката е за предпочитане - за да свикне детето неусетно с нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 6 rate down comment
Анонимен ( преди 9 години )
Между другото, 20 мл са точно 4 супени лъжици или горе-долу 1 ябълка/1 голям морков. Но и готовите плодови пюрета са много добри. А първата лъжичка сок се дава на 1,5-2 месеца. Май нямаше да оборвам....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 5 rate down comment
Анонимен ( преди 9 години )
По-долният коментар е откровена глупост на типичната мързелива майка, но не смятам да го оборвам. Човешката глупост приключва едва след смъртта на съответния индивид.Мила Тани, почва се с една чаена лъжичка, за да ти е здраво детето, а за 20 мл са ти необходими точно 15 мин. Всяко здраво дете с огромен апетит си изпива сока, стига майка му да не е сбъркала ябълката или моркова с картоф.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5 rate up comment 1 rate down comment
tani80s ( преди 9 години )
Соковете се дават чак след годинката.Не виждам смисъл в по-рано,само допълнително работа с рендосване,прецеждане,миене,стерилизиране и т.н. подобни щуротии.По-лесно е намачкан пресен плод,вместо час рендосване заради 20 мл сок излят върху лигавника или дрехите докато се мъчиш да му го вкараш в устата :) Иначе винаги аз приготвям храната на моето дете,и никога не съм купувала бурканчета,нито е бил на ДК. Имам си система с която яденето му става много бързо и лесно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 4 rate down comment
мама ( преди 9 години )
Първите сокове е добре да се изцеждат ръчно през марля, а плодовете да се стържат на пластмасово ренде, не на метално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар