Майчинство

5 неща, които трябва да знаете за бебешкото мляко

Не променяйте рецептата за приготвяне на млякото

13.11.2014г. / 13 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

При преминаването от кърма към бебешко мляко е важно да знаем няколко основни неща за бебешката формула и по-точно за нейното приготвяне. Споделяме няколко кратки насоки.

Никога не затопляйте млякото или водата за млякото в микровълнова фурна (това важи и за пюренцата)

Без значение каква е бутилката, в която приготвяте млякото на бебето, никога не я загрявайте в микровълнова. Микровълните не загряват течността равномерно и по този начин може да изгорите устата на бебето.

Вместо това затоплете вода на котлона, в която сложете шишето на бебето. Преди да му дадете млякото, разклатете няколко пъти и капнете няколко капки на ръката си. Ако температурата е приятна на усещане, може да нахраните вашето бебе.

Не променяйте рецептата за приготвяне на млякото

На всяка опаковка с бебешка формула има инструкции за следване, които показват според възрастта на бебето как да приготвите и млякото му. Тези указания трябва да се спазват. Ако добавите твърде много вода, бебето не може да получи достатъчно храна.

Ако добавите твърде малко вода, бебето ви може да се изложи на риск от обезводняване. Трябва да следвате рецептата точно. Изключение може да направите само по препоръка на педиатъра. Също така в бутилката не добавяйте твърди частици като ориз, бисквити.

Не използвайте минерална вода за направата на млякото

Минералната вода съдържа високи нива на минерали, които биха могли да навредят на бебето. Някои минерални води съдържат високи нива на натрий и калций, които често са по-високи от препоръчителната дневна доза натрий за бебета.

За да приготвите млякото за вашето бебе, използвайте преварена вода. В случай, че носите охладена преварена вода с вас, когато сте извън дома, ако до 24 часа не бъде използвана, трябва да се изхвърли.

Свързани статии

Избягвайте прехранване на бебето

Бебетата винаги подсказват кога са гладни и кога са сити. Затова не очаквайте всеки път то да изпива цялата бутилка с мляко. Също така, ако не изпие млякото на определено хранене, не му го давайте на следващо, а пригответе нова формула.

Не слагайте бебето да спи с бутилка в леглото

Бебетата оставени без надзор с бутилка мляко, сок, вода са изложени на риск от задавяне. Възможно е бебето да заспи и по този начин да се задави. Освен това задържането на храна по венците и вече порасналите зъбчета е предпоставка за развитието на кариеси.

Коментирай
1 rate up comment 5 rate down comment
Trojka Ahilowa ( преди 9 години )
Ми спри да пишеш *** коментари не по темата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 1 rate down comment
tani80s ( преди 9 години )
Лудата си ти.Не прпопускаш на всеки мой коментар да се обадиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 3 rate down comment
ТРойка Ахилова ( преди 9 години )
Ох, пак тая лудата : ))) Тук се дава инфо за майки, които НЕ кърмят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5 rate up comment 4 rate down comment
tani80s ( преди 9 години )
Всички тези приготовления ще ги избегнете ако просто кърмите на поискване денем и нощем.Прииродата всичко си е измислила,и вода си получава с кърмата и витамини,с точната температура,в хубава "опаковка",евтино и лесно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Здраве и красота
Свободно време