Майчинство

„За“ и „против“ каишките за прохождане

За какво помагат и за какво пречат коланите за деца?

10.09.2015г. / 15 02ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Детските каишки предизвикват големи спорове. Някои родители нямат нищо против да ги използват, други яростно протестират срещу това изобретение.

Винаги е имало и ще има противоположни мнения. Ние ще се опитаме да очертаем плюсовете и минусите в употребата на детска каишка за прохождане.

Плюсове

Равновесие

Каишките за прохождане са полезни, защото подобряват равновесието на детето, докато се научи да ходи само. Процесът на прохождане по този начин е много по-лесен, защото детето е предпазено от чести падания, предизвикани от недобре развития все още вестибуларен апарат.

Предпазване от нараняване

Ако не искате детето ви да е с постоянни рани по ръцете, краката и брадата, ползвайте каишката за прохождане. С нея имате възможност да контролирате ходенето и при всеки момент, в който усетите, че детето ще се смъкне на земята, дърпате нагоре.

Децата ги харесват

Обикновено тези каишки са с цветни картинки или познати анимационни герои, които децата обичат. Затова и носенето им не е особен проблем. Не си представяйте, че тези пособия се връзват на врата като кучешките.

Детските каишки за прохождане се прихващат около гръдния кош, така че да не създават риск за детското здраве.

По-лесно е за родителите

Ако сте родител на повече от едно дете вероятно знаете колко трудно е понякога да бдите над тях едновременно, дори да са само две.

Ако едното е малко по-голямо, а другото тепърва прохожда и също изисква внимание от ваша страна, проблемът може да се реши много лесно чрез тези каишки. Хем детето ще е по-близо до вас, хем няма да съществува риск от нараняване, хем ще можете по-осъзнато да наблюдавате и другото си дете.

Минуси

Ограничения в движението и познавателността

Все пак трябва да признаем, че колкото и удобства да имат, тези каишки създават ограничения. Децата в тази крехка възраст тепърва опознават света и се научават да разпознават предметите.

Опитът винаги е от полза. Паданията, нараняванията и драскотините са тези, през които всички сме преминали и сме се научили да не повтаряме грешките си.

Ако предпазим детето прекалено, неговите инстинкти може да закърнеят в известна степен.

Свързани статии

Неприязън от страна на други родители

Ако изберете да използвате такава каишка за прохождане се подгответе, че ще срещнете ужасени погледи от страна на други родители в градинките и парковете.

Много хора смятат, че връзването е варварски акт на насилие срещу детето и могат да ви осъдят с поглед и дори с директна забележка.

Ограничение на независимостта

Децата обичат да тичат, да се търкалят, да си играят с всичко, на което се натъкнат. Ако използвате подобна каишка, вие ограничавате независимостта на детето, защото неминуемо ще се изкушите да го отдръпвате от абсолютно всичко, с което не сте съгласни да играе.

Важно е да се отбележи, че не трябва да се злоупотребява с тези каишки и да се използват в по-напреднала възраст като начин да се държи детето под око. Единствената цел, с която са създадени е да помогнат в прохождането. След това употребата им трябва да се преустанови, за да не се създаде предпоставка за психологически проблем у детето.

Коментирай