Майчинство

Важно е бебето да пълзи

25.07.2012г. / 16 17ч.
Надежда Маринова
Важно е бебето да пълзи

Пълзенето е естествен процес в двигателното и психическото развитие на бебето, но има деца, които го пропускат и направо прохождат.

Стерилните майки

Някои майки не позволяват на бебетата си да пълзят поради хигиенни причини – подът не винаги е идеално чист, а ръцете на малкото човече са все в устата му.

Педиатрите

Педиатрите съветват на 6-9-месечна възраст не само да оставим бебенцата да пълзят, но и да им осигурим нужните условия за това и дори да ги научим и окуражаваме да го правят, ако са по-нерешителни. Не пришпорвайте бебето, нека започне да пълзи, когато е готово.

Логопеди

В логопедическата практика често се срещат случаи на деца с различни езикови/говорни проблеми, които не са пълзели като бебета, а направо са проходили.

Всяка физическа активност на бебето влияе благоприятно на развитието на главния мозък – протича образуване на нови връзки в кората на мозъка.

Пълзенето стимулира взаимодействието на двете полукълба на мозъка – бебето трябва да координира движението на ляв крак – дясна ръка.

Психолози

С лазене бебето изучава дома – неговия свят: развива тактилните му усещания чрез допира до различни повърхности; развива зрението му; обогатява знанията му за предмети и звуци.

По време на пълзенето у бебето започва да се оформя съзнанието за отделна личност, която може сама да се придвижи, където поиска.

Ортопеди

Пълзенето е полезно за опорнодвигателния апарат – тренира мускулите на гърба, ръцете и краката. Подсилва координационните движения.

Здрави лазещи бебета

Не оставяйте лазещото бебе без надзор! С пълзене се стига много далече, а вкъщи има множество опасни предмети. Не се изкушавайте да сложите бебето в кошарката или проходилката само защото на вас така ви е по-лесно. Разбира се, често му мийте ръчичките или ги забърсвайте с мокри кърпички. Няма по-здраво и по-щастливо от лазещото бебе, което ви следва от стая в стая, изучава света и добива самочувствие.

Снимка: фотоконкурса „Най-сладко бебе на плажа

Прочетете още:

Коментирай