Майчинство

Важни житейски уроци, които да предадем на децата си

Учете децата да играят добре с другите

18.11.2015г. / 13 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки родител иска най-доброто за своите деца. Иска да ги възпита добре, да насърчи в тях развитието на редица умения. Важните житейски уроци, които ще предадем на малките са тези, които ще помогнат за формирането им като личности. Споделяме някои от тях.

Учете децата да не спират да четат и учат.

Един от най-важните уроци за малките е да не спират да се учат и да развиват своя спектър от познания и възможности. Те трябва да знаят, че в процеса на обучение не влиза само учебният материал. Насърчавайте ги да четат интересни книги, да посещават забавни курсове, на които могат да развият креативността си, да имат свое хоби и т. н.

Учете децата да играят добре с другите.

За да могат един ден децата ви да работят в екип, те трябва да се научат да бъдат социални и да играят добре с другите. Насърчавайте малките да се забавляват в екип и да работят заедно по постигането на целите. Така те ще се научат не само на комуникация, но и на толерантност към различни мнения, на съпричастност.

Учете децата, че гласът им трябва да се чува по правилния начин.

Вие като родител ще бъдете често край тях, за да ги защитите. Научете ги да могат да се защитават сами в тези ситуации, когато няма да сте до тях. Да имат смелост да изразят своето мнение, да се отнасят с уважение към другите, да си проправят път напред, да общуват ефективно и да отстояват позициите си, а когато е необходимо, да се застъпят и за други.

Свързани статии

Учете децата да се извиняват когато грешат, да прощават.

Подрастващите трябва да знаят, че всеки прави грешки и че не е срамно да поискаш извинение за постъпката си, а да простиш е великодушно. Учете децата, че молбата за прошка и прошката са знак на истинска смелост.

Учете децата да останат позитивни и да виждат винаги светлата страна на нещата.

Животът не е само слънце и дъга. В него често има мрак. Той е смесица от добри и лоши преживявания. Научете децата, че въпреки трудните моменти, те трябва да вярват в доброто и в позитивните събития, които винаги следват след труден момент. Тази нагласа ще им помогне да се справят по-лесно в сложните ситуации, да търсят решения, а не да бягат от проблема.

Снимка: istock

Коментирай