Майчинство

Съвети за лесно хранене с шише

Как да храним бебето от бутилка?

28.04.2016г. / 13 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Храненето на новородено бебе от бутилка невинаги е лесна задача. Има много фактори, които биха попречили на ефективното хранене по този начин. Затова ще са нужни някои съвети за безпроблемно и ползотворно хранене.

Изберете подходящо шише

Не всяко шише пасва удобно за всяко бебе. Трябва да се вземат предвид ширината на биберона, големината на самата бутилка и скоростта, с която бебето се храни. Затова е нужно да се прецени с каква пропускливост трябва да е биберонът.

Уверете се, че винтът на капачката се завинтва правилно.

Ако капачката на биберона се завинтва прекалено стегнато и трудно, това крие риск от задържане на въздух в бутилката. Това повишава налягането вътре и затруднява смукателния процес. Така бебето може да бъде възпрепятствано да суче от биберона, защото няма да влиза достатъчно въздух в бутилката.

Ако сученето от шишето изисква прекалено големи усилия от страна на бебето, то или ще се откаже и няма да се нахрани достатъчно, или ще започне да плаче, а вие няма да знаете какво се случва.

Затова предварително проверете всички тези компоненти на бутилката.

Изберете подходяща среда за храненето

Прекалено шумната среда може да разсее бебето и да попречи на неговото хранене. Може също така да го направи по-нервно и неспокойно, а оттам да дойде и отказ от хранене. Затова изберете тихо и спокойно място, където бебето ще може да се успокои и да се настрои и съсредоточи върху ефективното хранене.

Поддържайте бебето в подходяща поза

Важно за храненето от бутилка е удобната поза. Някои майки използват слинг шаловете за поддръжка на бебето по време на кърмене, но тази поза е удобна и при хранене с шише.

Поставянето върху възглавница също е удобен вариант, ако носенето на ръце не помага и бебето не може да се успокои.

Свързани статии

Вслушвайте се в знаците, които бебето ви дава

Едно бебе трудно може да бъде прехранено, въпреки че е възможно. Ако сте го хранили с бутилката няколко минути и спре да суче, надали се е нахранило и трябва да продължите. Но ако е изяло по-голямата част от предопределената доза мляко и отвърне глава, не упорствайте.

Следете също дали се е оригнало и ако не е, потупайте го леко по гърба, за да стимулирате този рефлекс. Ако бебето започне да плаче, когато предвиденото мляко в шишето свърши, вероятно иска още. Откликнете на „молбата“ му.

Тълкуването на „бебешкия език“ не е лесна задача, но е от значение за ефективното му хранене.

Снимки: iStock

Коментирай
6 rate up comment 3 rate down comment
кака сийка ( преди 7 години )
Много сложно тва тъпо хранене със шише.Требе си висше образование.Докато кърменето е в пъти по-лесно и здравословно,евтино а и си супер мобилна с бебе кърмаче.Но те тва тъпите кифли,си немат мозък у главите и дават шишета с бливочи на децата си от новородени.После се чудят що били дебели.Само интелигентните жени кърмят!Факт!Дебилките предпочитат храната на децата им да бъде правена в химическа лаболатория.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар