Свободно време

Кога и с какво да почерпим в офиса

04.10.2010г. / 11 17ч.
Вергиния Генова
Кога и с какво да почерпим в офиса

По черпенето ще ги познаете?...
Има офиси, в които като влезете, все едно, че влизате у дома – винаги има домашно приготвени сладки, ароматно кафе и плодове. И аха, очаквате и секретарката да се появи с ролки на главата и по джапанки.

Другаде е протоколно изискано – минерална вода и кафе в порцеланови чаши.

А другаде е нищо, но гарнирано с купчина хартия и наръч думи.

Е, помислете си вие как искате да ви посрещнат и така посрещайте и своите бизнес партньори.
Ако за вас е важно само да се свърши работа, тогава черпете само с вода.
Но не забравяйте, че най-успешните сделки и договори се подписват извън офиса – на бизнес обеди или вечери. Помислете си защо – преди да почерпите гостите по една студена вода. Чували ли сте лафа: „Как беше еди къде си? Как мина срещата?“ и отговорът е „Пихме по една студена вода!“

Всяко учреждение и всяка фирма, особено за по-артистичните компании, които изграждат имидж на иновативни и креативни, според мен е много важно да изненадват гостите си – с нововъведения, дори с това, което слагат на масата да градят доверие и да създават увереност.
Кафе, поднесено във фирмени чаши и с домашни сладки – определено ще ги предразположи много повече от само протоколно кафе. Разговорът може да се завърти около рецептите, около килограмите, около калориите и ледът неусетно е разчупен. Имате едно неформално и ведро начало на срещата.
Все пак не всички се разтапят от удоволствие при вида на захарните изделия, затова можете да помислите и за диетични бисквити, плодове и черен шоколад, които при нужда да сервирате.
За да не сте прекалено разхитителни, залагайте на дълготрайните продукти, които биха могли да се съхраняват в хладилник.
Не предлагайте големи количества – все пак не сте ги поканили на софра, а на работна среща. Някой може да се чувстват длъжни да задават въпроси и въпроси, докато не ометат всичко. Затова е добре да си имате секретарка. Или поне да нарочите някого да играе тази роля за конкретната среща. Влиза, сервира и излиза. Срещата започва и е ясно, че сте приключили със сервирането.

Черпете според сезона, според това дали е ранна сутрин или късен следобед, според настроението, което искате да внушите и не на последно място представата, която искате да изградите – това може да бъде от „те са супер смотана фирма, нямат и свестни чаши“ – кой иска такъв имидж? До „те са много щедри – бе, богата работа“.
Но не прекалявайте! Защото ако извадите марково и отлежало уиски в 10ч. – потенциалните ви партньори може да си кажат – „Тия алкохолици не си знаят парите, пият от сутринта, кога работят и какво перат не се знае. По-добре само да пием с тях, но да не се набутваме.“

Другата хватка е – не черпете всеки стъпил в офиса ви. Ценете времето си!
Едно сервирано кафе – предразполага поне половин час среща. Така че предварително пресметнете колко време бихте искали да отделите на дадена среща и според целите – определете и това с какво и колко да почерпите.

* * *

Кой се грижи за цветята в офиса?
Униформа и в офиса
Стил и елегантност в офиса – будоарът на съвременната работеща жена
Офис облеклото
Как да се обличаме за работа

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Лиляна ( преди 11 години )
Статията е много готина и е абсолютно вярна.Знам го от личен опит. Една работа като започне със сладки приказки винаги завършва със сладки резултати. Навремето така успях да договоря дългочакан кредит за една фирма. Едно кафе и кутия бисквити вършат чудеса за доброто начало, а нанатък е ясно работа, работа и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар