Здраве и красота

Зелените зърна на кафето забавят стареенето

18.10.2010г. / 16 31ч.
Аз жената
Зелените зърна на кафето забавят стареенето

Зелените (неизпечени) кафе зърна са последния хит в борбата със стареенето. Благодарение на високото съдържание на полифеноли – естествените антиоксиданти в кафето – те притежават два пъти по-силен антиоксидантен ефект от зеления чай или екстракта от гроздовите семки. Антиоксидантите спомагат в борбата със свободните радикали, което е една от причините за стареенето на клетките. Затова и високото съдържание на полифеноли в кафето го превръщат във важна част от здравословния начин на живот.

Полифенолите са една от най-многобройните и широко разпространени групи вещества в растителния свят. До момента са познати повече от 8000 вида, като няколко стотин от тях често присъстват в дневното ни меню. Напитки, произлизащи от растенията, каквото е кафето, се грижат да доставят необходимото количество полифеноли за нашия организъм.

Те съдействат също и за изгарянето на повече липиди (мазнини) в сравнение с въглехидратите, свързани с натрупването на мускулна умора, особено при спортисти. Всички знаем как чаша кафе осезаемо повишава физическите ни възможности, помага за намаляване на умората, като същевременно стимулира ума и подобрява концентрацията.

Кафето е един от най-изследваните продукти в човешката история. Проучване, направено от изследователи от Калифорнийския университет, Сан Диего (UCSD), САЩ, доказва, че високото съдържание на антиоксиданти в кофеиновата напитка може да намали абсорбирането на глюкозата и така да помогне за предпазването на организма от Диабет тип 2.

Изследвания, представени тази година на конгреса на Европейското общество по кардиология в Стокхолм през 2010 г. разкриват, че умерената ежедневна консумация на кафе допринася да се съхрани еластичността на артериите в напреднала възраст. Една-две чашки кафе съхраняват еластичността на кръвоносните съдове дори у хората с високо кръвно налягане.

Друго проучване на американската асоциация за изучаване на чернодробните заболявания (AASLD) в Сан Франциско разкрива, че консумацията на 2 до 3 чаши кафе на ден се свързва с 31 до 44% намален риск от рак на черния дроб. Причината за това се крие предимно в голямото количество полифеноли (включително хлорогенна киселина) и хранителни влакнини (фибри), съдържащи се в кафето.

* * *

История на кафето
Кафе на зърна – подарък, просто така

Коментирай