Семейство

Как да бъда по-добра майка през новата година

26.12.2010г. / 22 21ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Всички жужим от ранно утро до късна вечер като работливи пчелички на няколко фронта. Как да направим живота си на жени, съпруги и майки по-малко стресиращ? Може да изискваме повече от себе си, но също и от човека до нас. Ще станем по-добри майки, ако първо станем по-добри хора – по-балансирани, по-усмихнати, по-търпеливи. Винаги има място за подобрения, нали не мислите, че сте идеални? Ето 3 неща, които аз искам да променя като майка през следващата година:

1. Аз съм майка, но и човек, който има нужда от лично време: 10 минути спокойствие и наслада със сутрешното кафе, 30 минути след като семейството се е наобядвало за хоризонтална почивка и 30 минути за вечерните новини – това е минимумът. Дори на идеалната майка й е разрешено да се вижда поне веднъж в месеца с приятелки, по женски. Сигурна съм, че ще измислите още подобни райски моменти, които да изисквате да влязат в „годишния ви план”.

2. Да казвам по-често и по-твърдо „не” на дъщеря ми. Това ще ми помогне да не се преуморявам и ще укрепи авторитета ми. Детето има право на щастие всеки ден, но непрекъснатото угаждане и изпълняване на желанията му, ще развали характера му.

3. Да бъда по-търпелива с дъщеря ми, да отделям повече време да разговаряме заедно, по-често да правим палачинки или сладки, да караме колело, да играем на детски карти, докато чиниите в мивката почакат малко.

4. Най-накрая и завинаги мъжът ми да разбере – не е достатъчно, че той носи повече пари от мен у дома, искам да участва поне 40 % в грижите по детето и по къщата – готвене, чистене, пазаруване.

Супер-майката може да съществува, само ако до себе си има супер-татко. Тогава няма как в такова супер-семейство да не растат и супер-деца.
 
Пожелавам ви супер-щастлива година, в която наистина да станем по-добри във всичко.

Вижте още:
Как магазините съблазняват децата
За възпитанието на детето според Махатма Ганди
Трудните разговори с вашия тийнейджър
8 правила как да бъдем добри родители

Коментирай
32 rate up comment 8 rate down comment
Cvetelina ( преди 11 години )
"Супер-майката може да съществува, само ако до себе си има супер-татко. Тогава няма как в такова супер-семейство да не растат и супер-деца."-абсолютна истина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32 rate up comment 8 rate down comment
Маги ( преди 11 години )
Много хубав текст!!! Да си пожелаем всички да сме по-добри!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар