Здраве и красота

Здраве през зимата – закаляване със сняг

27.12.2010г. / 14 25ч.
Надежда Маринова
Здраве през зимата – закаляване със сняг

Знаем, че сред северните народи е много разпространено моржуването – безстрашни хора, които се къпят през зимата, при минусови температури в открити водни басейни. Б-р-р-р! Втриса ме дори само да си ги представя!  3 са етапите в закаляването през зимата - за начинаещи, напреднали и моржове - висшата лига.

Наистина ли „моржовете” никога не боледуват? И да, и не – казват лекарите. Закаляването със сняг е научно доказан начин за укрепване на здравето. То повишава имунитета и помага на хората по-лесно да свикнат с всякакво време и температури – и студ, и голяма жега. Закаляването влияе добре при профилактика и лечение на простудни, онкологически, вегетативно-съдови дистонии, метеочувствителност (повишена чувствителност спрямо смяната на сезоните и температурите). Но закаляването има своите правила, ако не искаме да изтощим имунитета и вместо да изпишем веждите, да извадим очите.

Лека програма за начинаещи
(аз бих останала на нея)

Започва се с разходка, ходене по снега и нерезки контрастни душове. Можете да ги правите 2 пъти на ден – сутрин преди работа и вечер преди сън.

1. Разходка на студен въздух
 Излезте на улицата или в близкия парк. Протегнете се, направете няколко бързи кръгови движения с ръцете и клекнете няколко пъти. Започнете да тичате с малка скорост или да ходите бързо. Желателно е да не го правите на пълен стомах и не по-късно от 2 часа преди сън.

2. Боси по снега
Намерете чист сняг. Събуйте обувките си и походете боси. Щом почувствате, че краката ви започват да замръзват (обикновено след 2-3 минути), веднага обуйте топли сухи чорапи и ботушите си.

3. Плавни контрастни душове
2-3 пъти редувайте на душа топла – около 40 градуса и студена – около 30 градуса вода. Самото обливане трябва да продължава 3 минути топлият душ и 30 секунди студеният.

Закаляване за напреднали
След като 3-4 седмици сте практикували 3-те начина, може да преминете към 2-рия етап. Това е истинската лечебна програма.

Противопоказания – температурният стрес може да обостри редица заболявания: да предизвика хипертонична криза, сърдечен пристъп, да повиши захарта в кръвта. Затова хората с тези заболявания не е добре да преминават към втория етап. Нека останат на леката програма. Противопоказни са също за бременни жени, болни с остри хронични заболявания и за деца под 6 години.

Контрастни душове
Повишава се границата между студена и гореща вода, която може да достигне 40 градуса. Освен това се увеличава времетраенето на процедурата, като всеки ден се прибавят 10-20 секунди. За целта трябва да поставите термометър за водата и часовник в банята.

Обтриване със сняг
Обтриването със сняг трябва да се извършва близо до дома, зада може след това бързо да влезете вътре и да се стоплите. Снегът трябва да бъде мек, не твърд, защото може да издраскате и протриете кожата си. За да не ви измръзнат ръцете, сложете си ръкавици, а на главата – шапка. Съблечете се голи до кръста и започнете да се разтърквате със сняг. Ако го правите правилно, ще видите, че от кожата ви се вдига пара. Достатъчно е да се разтриете 2-3 пъти. Задължително енергично се движете. От закаляването с обтриване със сняг ще има ефект, ако го правите 3-4 пъти седмично. Правете го не по-рано от 6 часа преди лягане, за да не ви избяга сънят. Процедурата е противопоказна при кожни заболявания.

Висшата лига – моржуване
Противопоказно е за новаци и хора, които не са абсолютно здрави. Може да се занимават само хора с голям стаж в закаляването. Подходящата температура на въздуха е малко под нулата. Ако е по-студено, не се препоръчва, защото тялото ще се преохлади. Ако сте решили да се занимавате с моржуване, непременно се посъветвайте с лекар.

Вижте още:
Храни за здраве и енергия през зимата
Пиете ли витамини през зимата
Черният бъз - сила през зимата

Коментирай