За дома

Хлябът поскъпва първо с 5%, а после с още

05.01.2011г. / 10 38ч.
Ивет Лолова
Хлябът поскъпва първо с 5%, а после с още

Ето това е новината на годината. Още в първите дни на 2011 ни сурувакаха с поскъпването на хляба – първо с 5%, а през следващите месеци и с още. Други посочват поскъпване с 10, 15, 17 %, като всеки производител сам ще избира с колко да увеличи насъщния.

Засега изчисляваме, че ако средно 1 кг хляб струва 1 лев и поскъпне с 5% ще струва 1.05 лв. В момента цената на масовия хляб в София е 65-70 стотинки за 700 г. По-скъпи са така наречените диетични хлябове - ръжен, ръжено-пшеничен, немски ръжен, хляб с безглутенови брашна, хляб с фибри. Те са около 85 ст. за 400 г.

Причините - първо казват, че е заради спирането на природния газ и търсенето на алтернативни източници. Заради спряно газоподаване в няколко големи града на страната. Като втора причина изтъкват изчерпването на българското зърно и нуждата от закупуване на вносно.

„Не можем да предвидим с колко ще бъде увеличена цената на хляба, защото зърното е борсов продукт, който се влияе от световните и европейски борси и в момента цената му непрекъснато се променя", заяви председателят на браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители Николай Тапаров

Веднага министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов рече, че няма основание за поскъпването на хляба.

След това вече не знам на кого да вярваме.

За много българи хлябът е основна храна. Паралелно с хляба ще поскъпнат тестените закуски и цените на тортички и пастички. Може би това няма да има значение за хората със средни и високи доходи, но със сигурност ще удари по джоба социално слабите и пенсионерите, които внимателно подреждат всяко левче от месечния си бюджет. Сентенцията за хляба и пастите някак сама идва.

Е, има и оптимисти, които казват, че като дойдат изборите, хлябът ще поевтинее.

Вижте още:
Най-много ядем бял хляб
Тестени закуски - критикуваме ги, но ги ядем
Ловят бременни с хляб за бременност
Мода в закуските 2010
Ръжен хляб за добро здраве и фигура



 

Коментирай